DEM Parti’nin en az yarısı İmamoğlu’na oy verecek. Seçime katılma oranı Kürtlerde düşecek. HDP’nin oyları da düşecek. Bir önceki seçime göre düşecek. Bu da yeni bir tartışma getirecek” dedi.

Türkiye Pazar günü sandık başına giderken siyasi partiler seçim çalışmalarını devam ettiriyor.

Seçim çalışmaları kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Diyarbakır’da miting düzenledi.

Erdoğan’ın Kürt sorununun çözümü adına yapılan çağrılara yönelik konuşması bekleniyordu.

Kürt siyasetçi ve HDP Diyarbakır Eski Milletvekili Altan Tan, seçimlere ilişkin Rûdaw’a değerlendirmelerde bulundu.

 Erdoğan’ın Diyarbakır’daki konuşmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Tan, şunları kaydetti:

“Beklentiler beklenen şeye göre değerlendirilir.

Eğer PKK’nin elinde silah varken 40 yıllık ideolojisini ve silahlı siyasetini sürdürürken Ankara’da devlet yetkilileri ile karlışıklı oturulsun, müzakere edilsin diye beklenti içinde olanlar varsa bu konuda bir şey söylemedi.

Böyle bir şeyin olması da mümkün değil. Demediği şu: Kürt sorunu yoktur, böyle bir problem bitmiştir gibi cümleler kurmadı.

Şunu söyledi: Dedi ki bir 40 yıl kaybetti Türkiye. 40 yıl daha uğraşıp kaybetmek istemiyoruz. Sözü olan herkesle konuşabiliriz. Ancak elinde silah olan, şiddete teröre başvuran ve onların uzantısı olanlarla asla konuşmayız. Bu ne demek? DEM Parti ile asla konuşmam. Silah bırakılır, başka kulvara geçilir, söylediği bu.”

İYİ Parti'de bir isim daha istifa ettiğini açıkladı İYİ Parti'de bir isim daha istifa ettiğini açıkladı

1 Nisan sonrası süreç

1 Nisan’dan sonra olası bir çözüm sürecinin mümkün olup olmadığını değerlendiren Tan, “Ben böyle düşünmüyorum. Bu iş istiyorlar istemiyorlar meselesi değil. AK Parti’nin içinde bu meselenin hakkaniyetle çözülmesini isteyenler var ancak daha fazla da istemeyenler var. Erdoğan’ın da tek başına istiyor olması da yeterli değil. Çünkü tek başına üstesinden gelebilmesi ve devleti sürükleyebilmesi de mümkün değil” dedi.

Seçim sonuçlarına ilişkin soruyu yanıtlayan Tan, “Seçim sonuçlarıyla beraber hükümet yıkılmaz. AK Parti bütün büyükşehirleri kaybetse de bir erken seçime gitmez. Ama Gelecek, DEVA, Saadet Partisi silinir. Yeniden Refah biraz daha güçlenir. Kürt siyasetinde ciddi bir tartışma başlayacak. DEM Parti’nin en az yarısı İmamoğlu’na oy verecek. Seçime katılma oranı Kürtlerde düşecek. HDP’nin oyları da düşecek. Bir önceki seçime göre düşecek. Bu da yeni bir tartışma getirecek. Nereye gidiyoruz, ne oluyor. Bunları hep birlikte göreceğiz” dedi.

Kaynak: Rudaw