HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Türkiye’de ceviz yetiştiriciliğinde elverişli iller arasında yer alan Hakkari’de hasat mevsiminin başlamasıyla çiftçilerde, hummalı bir çalışma içerisine girdi.

Teknolojik imkanlara sahip olamayan çiftçiler eski yöntem olan sırıklarla çeviz hasadını yapmaya çalışıyor. Ceviz ağaçlarının üstüne çıkan çiftçiler, ellerine aldıkları sırıklarla dallara vurarak hasat gerçekleştiriyor. Zor ve tehlikeli olan bu yöntem mecburu olarak yapılıyor.

Kentte ceviz yetiştiriciliği yapan çiftçiler, yıllardır sırık yöntemi ile ceviz hasadı yaptıklarını söyledi. Çiftçiler, “Bizler hasadımızı kendi imkanlarımız ile elde ettiğimiz sırık ve sobalarla yapıyoruz. Şuan teknolojik imkanları kullanamıyoruz. Mesela ceviz yetişiciliği yapan bir çok ilde sallama yöntemi ile hasat gerçekleştirirken bizler sırıklar ve sopalarla yapıyoruz. Bu yöntem gelecek yılın rekoltesini de düşürüyor. Çünkü sırıklarla ve sopalarla vurduğumuz sallar zarar görüyor. Durum böyle olunca elde edilen hasat az oluyor. İmkanlarımız olmadığı için bizler bu yöntemi kullanamıyoruz. Hasat işlemi zor oluyor aynı zamanda tehlikeli fakat bu konuda tecrübeli olan kişiler tarafından yapılıyor. Burada elde ettiğimiz cevizlerin kabuklarını soyduktan sonra kurutmaya bırakıyoruz.  Elde ettiğimiz cevizlerimizi yarısını kendimize yarısını da satışa sunuyoruz.”

dsc_9547.jpg

dsc_9550.jpg

Editör: Haber Merkezi