Şemdinli'de gönüllülerden oluşan tiyatro grubu, eğitim ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra görev yaptıkları ilçede tiyatro kültürünün yaygınlaştırılmasını hedefliyor.

Hakkari'de mahalle sakinlerinin yeşil alan tepkisi Hakkari'de mahalle sakinlerinin yeşil alan tepkisi

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde gazetemize açıklamalarda bulunan Venüs Tiyatro Grubu Başkanı Hasan Azizoğlu, iki yıldır aktif olarak senaryolarını kendi yazdıkları tiyatro oyunlarıyla seyirci karşısına çıktıklarını belirterek, daha önceleri köylerde de oyun sergilediklerini söyledi.

Bazı çocukların hayatında ilk kez tiyatro oyunu izlemesine vesile olduklarını belirten Azizoğlu, amaçlarının tiyatronun Şemdinli’de bir kültür haline gelmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Amacımız ilçede tiyatroyu yaymak

Yeni bir oyunla seyirci karşısına çıkmaya hazırlandıkları bilgisini paylaşan Azizoğlu, "Yakın zamanda seyirci karşısına çıkacağız. Ekip üyelerimizin bazıları daha önce farklı illerde tiyatro oluşumlarının içinde rol alan arkadaşlardan oluşuyor. Hepimizin ayrı ayrı Şemdinli’ye ataması olunca burada yollarımız kesişti ve ortak bir kararla Şemdinli’de böyle bir şeyi başlattık. İlk başta Anka Tiyatro adıyla bir ekip oluşturduk. Daha sonra ismini Venüs Tiyatro olarak değiştirdik. Halk Eğitim Müdürlüğü bize çok destek oldu. Bu kurumumuzun sahnesini kullanıyoruz. Biz, tiyatronun sadece büyükşehirler ve metropollerde belirli zümrelerin tekelinde olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden tiyatroyu toplumun en kılcal damarlarına kadar taşımayı hedefliyoruz. Bunu biz tiyatroya bir hizmet olarak bakıyoruz. Yaptığımız bu işten herhangi bir çıkarımız yok tek amacımız insanları tiyatroyla buluşturmak” dedi.

Yeni oyun bayramdan sonra

İlçede sağlık çalışanı olarak görev yapan Yusuf Karaaslan ise, Şemdinli'ye atanmadan önce Mardin'de tiyatro eğitimi aldığını dile getirerek, "Mardin’de oyunlar çıkardık. Sonra buraya geldik. Ekibimizi kurduk. Burada öğretmen arkadaşlarla ikinci oyunumuza hazırlanıyoruz.. Bayramdan sonra inşallah yeni oyunumuzu çıkaracağız. Seyirci karşısında olacağız. Çok heyecanlı ve mutluyuz.  Bizim kemik ekibimiz vardı. Aramıza yeni arkadaşlarımızı dâhil ettik. Gelen arkadaşlarımıza drama eğitimi verdik. Drama eğitimi verdikten sonra bir oyun oynadık. Ondan sonra ekip tamamen kaynaştı. Oyunlarımızı çıkardık, baya güzel tepkiler aldık. Tiyatro, bana göre insanların kendisiyle baş başa kaldığı zamanlarda anlatamadıklarını anlatmaktır. Biz bunu sahnede anlatıyoruz"

Benim için güzel bir deneyim oldu

Sınıf öğretmeni Müzeyyen Kılınç, "burada dördüncü senem, ekibe bu sene katıldım.  Geçen sene ekibin oyununu izledikten sonra katılmaya karar verdim. Sağolsunlar davet ettiler, sene başından beri birlikteyiz.  Okuldan sonra çalışmalarımızı yapıyoruz. Benim için de farklı bir deneyim oldu. Bu sene tiyatroyla tanıştım. Daha öncesinde hiç tecrübem yoktu. Çok büyük bir keyif alıyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: NİRGÜL UYSAL