Fitre yani fıtır sadakası, darda olanların ihtiyaçlarının karşılanmasına vesile olması amacıyla, Müslümanların yerine getirmekle yükümlü oldukları mâli bir ibadet olarak tanımlanıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını 130 lira olarak belirledi. Hakkari’deki bir çok vatandaş fitresini ramazanın 15’inden sonra vermeye başladı.

Hakkari şehir merkezinde fitresini para yerine buğday olarak vermek isteyenler için buğday pazarı kuruldu. Her yıl ramazan ayının ortasında kaldırımlarda fitrelik buğday satan esnaflar 5 kişinin fitresine denk gelen bir teneke buğdayı 250 liradan satıyor.

Diyanetin belirlediği fitre miktarına göre 5 kişinin fitresi 650 lira tuttuğunu belirten esnaflar durumu iyi olmayan vatandaşların buğdayı tercih ettiğini belirtiler.

Hakkarigücü Trabzonspor'u gole boğdu Hakkarigücü Trabzonspor'u gole boğdu

15 yıldır Hakkari’de fitrelik buğday satan Hanefi Tekinalp, “Ben neden buğday satıyorum biliyormusunuz? Buğday fitre olarak daha ucuz düşüyor. Çünki fitre para olarak daha pahalı. Zenginler fitresini para olarak veriyor. Ancak fakirlerin böyle bir imkanı yok. Fakirler buğday alarak götürüp fitresini veriyor. Her yıl ramazanın 15’inden sonra burada tezgahımızı kuruyoru. 24 tonluk bir buğday tırı getirdik. Bir teneke buğday 250 TL’ye geliyor fakat para olarak 5 fitre 650 TL yapıyor. Herkesin para verecek gücü yok. Benim mesleğim bu işi kaldırımda yapıyorum” şeklinde konuştu.

Fitre yani fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir.

Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine verilecek olan 2024 fitre bedeli 130 lira oldu.

Kişi, kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür.

Muhabir: Zeki Dara