HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ/HİKMET TEMEŞ

Hakkâri merkeze bağlı ile Çukurca ilçesinde soğuk ve uzun geçen kış mevsiminden sonra baharın gelmesi ile bahar temizliği başladı.  Çukurcalı kadınlar Narlı köyü yolu üzerinden bulunan Beyaz Su (Ava Spi) Şelalesi altında hem piknik yapıp hem de halıları yıkadı.

Hakkâri merkeze bağlı Üzümcü köyünde ise erkler bağ bahçe işleri için iş başı yaptılar.

Baharın gelmesi ile birlikte temizlik işleri başladığını aktaran Menice Tekin isimli kadı, Çukurca’ya 10 kilometre uzaklıkta bulunan şelalenin halı yıkmak için kendileri için ideal bir yer olduğunu belirtti.

Sabahın erken saatlerinde itibaren işbaşı yaptıklarını belirten Tekin doğal ortamda halı yıkayıp piknik yapmanın kendileri için keyifli olduğunu söyledi

Ailesi ile birlikte şelaleye gelerek halı yıkayan Sozdar Yılmaz ise baharın gelmesi ile birlikte temizlik mesaisinin başladıklarını söyledi.

Yılmaz Çukurca merkezde halı yıkama fabrikaları olmasına rağmen temiz yıkamadıklarını söyledi. Bizler kendi imkânlarımızla halılarımızı şelalede yıkıyoruz.

Burada hem halı yıkadıklarını hem de kendilerini piknik yaparak güzel zaman geçirildiğini burada çalışken çok keyif aldıklarını halıların şelalenin duru sular ile yıkarken bunları kuruması için güneşe bıraktıklarını söyledi.

Üzümcü köyünde çiftçilikle uğraşan Said Yılmaz isimli vatandaş ise,” atalarından kalma tarım işleriyle uğraştıklarını ifade ederek, şuan kendisinin tarlada çalıştığını söyledi.

Yılmaz,” Sabahın erken saatlerinde kazma küreklerle bahçeye geliyoruz. Soğanları ektim şimdi domates ve salatalıklar için tarlayı kazıyorum. Geçen yazdan kalma tohumları bahar aylarına bir ay kala seralarda yetiştiriyoruz. Serada fidan haline gelen domates, salatalık ve biberleri kazdığımız bu tarlaya ekiyoruz. Eskiden öküzlerle çift sürüyorduk. Şimdi kazma ve kürekler yardımıyla kazmak zorunda kalıyoruz. Traktörle kazanlarda var. Ama mazot pahalı olunca kendi imkânlarımızla kazıyoruz. Yıllar önce bu köyde fazla bir nüfus yoktu her aile için geniş alanları vardı fakat nüfus artıkça bölünen arsalar bizler içinde kötü oluyor isteğimiz gibi eskisi gibi ekip biçemiyoruz. Bu yıl yağışlar çok fazla yağdı bizleri son derece mutlu etti umarım bu ürünlerimize yansır ve bizler için bereketli bir yıl olur” şeklinde konuştu.

1-001.jpg2.jpg3-001.jpg4-001.jpg

5.jpg6.jpgunnamed-(1).jpghttp://

Editör: Haber Merkezi