Yüksekovaseyyar satıcılar, zaman zaman zabıtalarla karşı karşıya geliyor ve tezgahları bulunduğu yerden kaldırılıyor. Yerlerinin sık sık değiştirilmesinden dert yanan satıcılar, kalıcı çözüm bekliyor.

Çukurca'da doğa yürüyüşü Çukurca'da doğa yürüyüşü

Kış aylarının karlı ve çok soğuk geçtiği Yüksekova'da, zorlu hava şartlarında çalışarak geçimlerini sağlayan seyyar satıcılar, belediyeden kendileri için kapalı bir yer yapılmasını talep etti.

1995’te Yüksekova’ya geldiğini ve başka bir iş olmadığı için seyyar satıcılığa başladığını ve o zamandan beridir ailesinin geçimini yazın sebze ve meyve kışın ise balık satarak sağladığını dile getiren Arafat Temeş, "1995’te biz buraya geldik.  Seyyar satıcılık dışında yapacağım başka bir iş yoktu. Ben de bu işe başladım.  9 çocuğum var, 7 tanesi okuyor. Yazın sebze ve meyve satıyorum,  kışında balık satarak ailemi geçindiriyorum. Kimseye bir zararımız yok. Hava çok soğuk ama başka çaremiz de yok. Hayvanım da yok hayvancılık yapayım. Belediyeden bize bir yer yapmalarını istiyoruz. Tam bir yerde müşterilerim oluyor derken, oradan gitmemizi istiyorlar. Başka bir yere gidiyoruz.  Sonra müşterilerim beni bulamıyor. Yetkililere sesleniyorum bize bir yer yapsınlar.  Biz kiramızı da vergimizi de öderiz,  benim gibi en az 100 kişi bu işten ekmek yiyecek" şeklinde konuştu.

Diğer bir sokak satıcısı olan ve 30 yıldır yaz, kış demeden bu işi yaptığını söyleyen evli ve 5 çocuk babası Nurettin Temel, "30 yıldır yaz kış demeden ailemi bu işle geçindiriyorum. Yapacak başka işimiz ve gidecek başka yerimiz yok. Dükkân tutacak gücümüz de yok. Bu nedenle soğuk havada sokaklarda seyyar satıcılık yapıyoruz. Çünkü kalabalık bir aileye sahibim, biz 3 aile buradan gelen parayla geçiniyoruz.  Biz kötü bir iş yapmıyoruz.  Burası balık kokar, kaldır buradan diyorlar. Bizi de vatandaş olarak görsünler bize bir yer yapsınlar. Bizim eski yerimiz suyun yanındaydı, balık için çok güzel bir yerdi. İnsanlar balık kokuyor dedikleri için bizi oradan kaldırdılar. Bu yüzden yetkililerden bize yeni bir yapmalarını istiyoruz” dedi.

Kaynak: Hakkari İl Sesi Gazetesi-NİRGÜL UYSAL