Hakkari son yılların en yağışlı Mart ve nisan ayını geride bıraktı. Kentte etkili olan yağışlara bağlı olarak birçok noktada tarım alanları ve evler su altında kaldı. 

Dağlardaki kar sularının da erimesi ile arazilerin büyük bir kısmının su altında kaldığı Yüksekova için tehlike çanları çalmaya başladı. 

Gün geçtikçe tarım arazilerinin yapılaşmaya açıldığı ilçenin Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen önemli uyarılarda bulundu. 

Yüksekova’nın tarım ve ziraat ile anılması gerektiğini belirten Geçirgen, “Eskiden Yüksekova denilince tarım ve ziraat akla gelirdi. Çok güzel bir sazlığımız vardı. Ama son zamanlarda özelikle tarım alanlarında ciddi bir yapılaşma başladı. Ovamızın sadece tarım ve ziraatla anılması gerekiyor. Dolayısı ile yapı yapılmasına izin verilmemelidir. Memleketimiz bir kar memleketidir. Karların erimesi ile birlikte ilkbahar aylarında ovamızın yüzeyi su ile kaplanıyor. Bu durum tarım alanında yapılmaması gereken ev ve yapılara zarar veriyor. Hem tarım alanlarımız kısıtlanıyor hem de vatandaşlarımız zarar görüyor. Vatandaşların ova kısmında yapı yapmaması için bilgilendirilmesi gerekiyor. Çiftçilerimizin özelikle ovada ev yapmaması noktasında bilgilendirilip uyarılması çok önemli bir konudur ” dedi. 

İlçeye bağlı birçok köyün mahalle statüsü kazandığına dikkat çeken Geçirgen belediye başkanlarına tarım alanlarını korunması çağrısı yaptı. 

Halkın refah seviyesinin yükseltilmesi için tarımsal üretimin önemine dikkat çeken Geçirgen, “Belediyenin bundan sonra merkeze bağlanan köyler yani yeni mahalleler için bir düzenleme yapması gerekir. Şehrin yamaçlara taşınması gerekir. Çünkü bu belediye işi bugünden itibaren ovada ev yapılmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Yakın zamanlarda çok sayıda deprem uzmanı ilçemizdeki deprem riskine dikkat çekti. Bu yönü ile de yapı izni konusunda çok dikkatli olmamız gerekir. Allah korusun orta ölçekli bir deprem de bile ovada yapılan yapılar yerle bir olur. Bu da büyük bir felakete yol açabilir. Halkımızın refah seviyesini yükseltmek yaşam kalitelerini yükseltmek için üretim çok önemlidir. Biz göreve geldiğimiz ilk günden itibaren hizmet odaklı çalışacağımızın sözünü verdik. Bunun için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bir sivil toplum örgütü olarak memleketimizin temel meseleleri ile ilgili sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz. Bu yönü ile başta belediye olmak üzere bütün kamu kurumları ve STK’lar ile ortak çalışmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Askeri Bando Hakkari'de konser verdi Askeri Bando Hakkari'de konser verdi

Yaşam alanlarını oluştururken tarım alanlarına zarar verilmemesi gerektiğini kaydeden Geçirgen, “Bizden öncekiler nasıl ki tepelerdeki sağlam zeminlerde ev yaparken ova kısımlarını tarıma bıraktıysa biz de ecdadımızı örnek alarak yaşam alanlarını oluşurken tarım alanlarını işgal etmeyelim. Çünkü biz doğaya ne kadar zarar verirsek doğa da bize bunu misli ile cevap verecektir. Doğamızı koruyalım. Gelecek nesillerimize yaşanabilir yaşam alanları bırakalım” mesajını verdi. 

Muhabir: Zeki Dara (ÖZEL)