Şemdinli Belediyesi Konferans solunun da düzenlene toplantıda Yüksekova Kadın Derneği ( YUKADER) Hollanda Büyükelçiliği MATRA İnsan Hakları Fonu Kapsamında 2023 yılında beri yürüttüğü proje kapsamında STK ve kamu kurum kuruluşlarıyla bir araya gelerek ilçede Kadın sorunlarını belirlemek ve buldukları sorunlara çözüm bulmak için istişarelerde bulunuldu.
Derneğin kuruluş amacına değinen Dernek Başkanı Hatice Temir Bozdağ, “ Yüksekova Kadın Derneği 2018 yılında yerelde kurulan ilk kadın derneği olup, hak temelli çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. YUKADER Yüksekova'da toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmek, kadına yönelik şiddetle mücadele etmek, kadın haklarını güçlendirmek, kadınların sosyal, ekonomik ve politik alanların her kademesinde eşit ve etkin olarak yer almasına katkı sağlamak hedefiyle kurulmuştur” dedi.
Belediyelerden destek
İki senedir belediyelerle toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık geliştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Bozdağ, “ Toplumsal cinsiyet eşitliği için El Ele Projesi kapsamında gerçekleştirilen görüşme ve toplantılarda belediyeler, bu konudaki eksikliklerinin farkında olduğunu ve bu alanda gerçekleştirilecek projeye ortak olarak destek vermek istediklerini ifade etmişlerdir. Bu doğrultuda Belediyelerin rolü çalışanlarını eğitim ve faaliyetlere yönlendirmek, yerel yönetimlerin toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinde hizmet ve politika üretmelerine destek olunacak faaliyetlere katılım göstererek, projeye destek olunması yönündedir. Bu doğrultuda, Eşitliğe Duyarlı Kent Hakkâri projemiz Hollanda Büyükelçiliğinin açmış olduğu MATRA İnsan Hakları Fonu tarafından 2023 yılında desteklenmeye hak kazandı. Projemizin ortakları Kalkınma Göç ve Sosyal Politikalar Derneği, Yüksekova Belediyesi, Şemdinli Belediyesi, Çukurca Belediyesi ve Esendere Belediyesidir. Vermiş oldukları desteklerden dolayı belediye başkanlarımıza ayrıca teşekkür ederiz” Şeklinde konuştu.
Projenin hedefleri
Bozdağ “ Bu konuda daha önce benzer projeler yürüten Kalkınma Göç ve Sosyal Politikalar Derneği, alan deneyimini ve bilgi birikimini bizlerle paylaşmıştır Projenin genel hedefi; Yerel düzeyde ki sivil toplum örgütleri, kamu kurumları ve yerel yönetimlerle yapılacak çalışmalar neticesinde, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratılması ve yerel yönetim politika üretme, planlama süreçlerine toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinin dahil edilmesiyle, kadın dostu kentlerin oluşabileceği bir ortamın geliştirilmesidir”