Kürt kültürünün temel alt yapısını oluşturan ve binlerce yıllık Kürt edebiyatının günümüze kadar ulaşmasını sağlayan dengbêjler, seslendirdikleri "kılam"larla dinleyenleri binlerce yılık tarihe geri götürüyor.
Bir süre önce faaliyete geçen Verda Kültür Merkezi ve Hakkari Tanıtım, dillere destan sevdaların, doğanın, acının, hüznün, çoğu zaman gidenin ardından yakılan ağıdın "stran" adı verilen türkülerle anlatılması olan dengbejliğin gelecek nesillere aktarılması, gençler tarafından benimsenmesi ve ulusal ile uluslararası platformlarda bu kültüre dikkati çekmek amacıyla önemli çalışma yürütüyor.
Çalışma kapsamında, Hakkari Yöresinde yaşamlarını sürdüren dengbejler Verda Kültür Merkezinde ağırlanıyor.
10 – 12 kişilik dengbej gurubu; Hakkari yöresine ait klamlarını enstrüman olmadan seslendiriyor.
Parzûn isimli albümün çekimleri Kültür Merkezi bünyesinde oluşturulan dengbej odasında çekilirken, görüntüler ise Hakkari Tanıtım’ın Yotube kanalında yayınlandı.
Verda kültür Merkezi ayrıca haftada bir gün halka açık dengbejlik dinletisine ev sahipliği yapacak.
Bu programın ilki Salı günü Verda Kültür Merkezinde yapılacaktır.
Kültür merkezinden yapılan açıklamada kentin köklü geçmişinin izlerini taşıyan dengbejlik geleneğini yaşatmak için haftanın bir günü halka açık Dengbej Dinletisi verileceği belirtildi.
Açıklamada 12 Kasım Salı Günü düzenlenecek olan Debgbejlik dinletisine tüm Hakkari halkının davetli olduğu kaydedildi.
Sözlü Kürt kültürünün temelini oluşturan dengbejlik, "Söz uçar, yazı kalır" deyişini çürüterek binlerce yıllık sözlü Kürt kültürünü ve edebiyatını ayakta tutmayı başarmıştır.
Binlerce yıldır, sözlü şekilde yayılmış, bugün de varlığını çok güçlü bir şekilde sürdürmeye devam eden Kürt kültürü, sanatı ve edebiyatına en güzel örnek dengbejlik geleneğidir.
Geçmişte dengbêjler genellikle köyden köye dolaşarak, hayatlarını söyledikleri destanlar, kılamlar, ilahiler ve hikayeler ile sürdürmekteydi.