Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı İl Düzeyinde İşgücü İstatistikleri 2023 raporuna göre dar tanımlı işsizlik oranı 9.4’e düştü. Rapora göre işsizliğin en yüksek olduğu il yüzde 23.3 ile Hakkari, en düşük olduğu il ise yüzde 4. 8 ile Sinop oldu. Hakkari’nin istihdam oranı yüzde 38.2’de kalırken iş gücüne katılım oranı ise yüzde 49.9 oldu.

TÜİK’in açıkladığı bir başka rakama göre ise Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip il yüzde 22 ile Hakkari oldu.

Hakkari İl Sesi Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş, Hakkari’nin yalnız ve sahipsiz bırakıldığını söylerken, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa da kentin istatistiklerde son sıradan kurtarılması gerektiği mesajını verdi.

HAKKARİ YOKSUL, ÜRETİM YOK İMALAT YOK!

Hakkari’nin yoksul bir şehir olduğunu söyleyen Başkan Taş, “Öncelikle İl Sesi Gazetesine duyarlılığından dolayı çok teşekkür ederim. Biz 13 yıldır görevdeyiz. 13 yıldır Hakkari’deki işsizliği sürekli gündeme getiriyoruz. Artık Hakkari’de işsizlik kemikleşmiş bir durumda. Yani Hakkari yoksul bir şehir, ekonominin zayıf olduğu bir şehir. Üretimin, imalatın olmadığı bir şehir” dedi.

Hakkari’nin İran’a ve Irak’a komşu olduğunu bu iki ülkeye açılan 3 sınır kapısı olduğunu hatırlatan Taş kentin bir bütün olarak sınır ticaretinin nimetlerinden yararlanamadığını söyledi.

Hakkari'de bir kadın intihar etti Hakkari'de bir kadın intihar etti

HAKKARİ YALNIZ VE SAHİPSİZ BİR ŞEHİR

Sınır illerinin konumları itibari ile en zengin iller olduğunu belirten Başkan Taş Hakkari’nin yoksul kaldığını kaydetti ve ekledi: “Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip bir iliz. Binlerce çocuğumuz gencimiz işsiz. Tabi bunun birçok sosyolojik nedenleri de var. Geçmişte köylerin boşaltılması, verdiğimiz göç bunun dışında ulaşım problemi. Fakat tabi Hakkari sıkıntılı bir il, yalnız bir il sahipsiz bir il”

Devletin, hükümetin ve iş dünyasının kentteki işsizlik sorununa el atması gerektiğini belirten Taş, “Hakkari yalnız kalmamalı. Hakkari güç almalı, ekonomisi güçlenmeli. Bu anlamda biz hükümetten, yetkililerden, iş dünyasından Hakkari’ye daha çok önem vermelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

TEŞVİK İÇİN 7. BÖLGE ŞART

Teşvik için 7. Bölgenin zorunlu olduğuna dikkat çeken Hakkari TSO Başkanı Servet Taş, “Geçmişten bu yana hep iş insanlarına yatırım için çağrıda bulunduk. Fakat yatırım için altyapı lazım. 5- 6 yıldır bir organize sanayi bölgesi resmi olarak kurulmuş fakat maalesef yerinde sayıyor. Yatırımın olabilmesi için bazı cazip imkanların olması gerekir iş dünyasına. Hakkari hala Diyarbakır gibi Van gibi Siirt gibi 6. Teşvik kapsamında altıncı bölgede. 7. Teşvik bölgesi kurulmalı. İş insanlarımıza daha cazip hale getirilmeli. Organize sanayi bölgesinin kurulması gerekir. Yatırımların desteklenmesi lazım” diye konuştu.

Hakkari’deki işsizlik sorunun çözümüne ilişkin de mesaj veren Başkan Taş, “Çözüm üretimdir, imalattır, sınır ticaretidir. Modern hayvancılıktır. Yani gençlerimize iş ortamı hazırlayacak olan ticarettir” dedi.

AKBOĞA: HAKKARİ İŞSİZLİKLE ANILMAMALI

Hakkari’nin İran ve Irak’a açılan 3 sınır kapısı olduğuna dikkat çeken Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa ise kentin işsizlikle anılmaması için gerekli adımların atılması çağrısı yaptı.

Türkiye’nin en genç nüfusa sahip ilinin işsizlikte Türkiye birincisi olmasının kabul edilemez olduğunu belirten Akboğa, “İlimizde yüzlerce üniversite mezunu şuanda işsizlikle boğuşuyor, kahve köşelerinde sürünüyorlar. Buna bir çözüm bulunmalıdır. Gençlerimiz sürekli batı illerinde iş aramaya gidiyor.  Çoğu zaman iş kazası oluyor gençlerimizi kaybediyoruz. Bunun önüne geçilmelidir. Daha önce köylerimiz boşaltıldı. Hayvancılık yok, tarım yok. Bunların bir an önce çözülmesi gerekir” dedi.

OSB KURULMALI, ÜNİVERSİTE BİTİRİLMELİ

Hakkari Üniversitesinin 2008 yılından kurulduğunu anımsatan Akboğa, “Üniversitemiz yıllardır tamamlanamadı. Diğer kentler gibi 15 - 20 bin öğrencinin burada olması ekonomiye, esnafa halka katkı sağlamlayacaktır. Üniversite demek bacasız fabrika demektir. Biz maden konusunda zengin bir iliz. Madenciliğin daha işlevsel hale getirilmesi gerekir. Bir tane dönüşüm fabrikası kurulursa 3 bin gencimiz istihdam edilir. Özellikle yıllardır organize sanayi bölgesinden bahsediliyor. Ama bir türlü kurulamadı. Organize sanayinin kurulması istihdama yönelik faydalı olacaktır. İşsizlik sorununu ortadan kaldıracaktır. Sürekli söylüyorlar işte ihalesi yapıldı yapım aşamasındadır. Ama maalesef şuana kadar hiçbir girişim olmadı. Yetkililere çağrımızdır buna bir an önce çözüm bulsunlar” dedi.

Akboğa Hakkari halkının istatistiklerde sürekli Türkiye sonuncusu olmak anılmak istemediğini de sözlerine ekledi.

Muhabir: Zeki Dara (ÖZEL)