Önder, 15 Nisan Salı akşamı geçirdiği kalp rahatsızlığının ardından hastaneye kaldırıldı.
Aort damarı yırtılması nedeniyle 12 saat süren bir operasyondan sonra yoğun bakıma alındı.
Florence Nightingale Hastanesi'nden 17 Nisan'da yapılan açıklamalarda, Önder'in tedavilere "iyi yanıt verdiği" belirtildi.
62 yaşındaki Önder'in son durumu için "Spontan solunumu var. Ağrılı uyaran yanıtı var" denildi.
'Spontan solunum', kendi kendine nefes alabilmeyi, 'ağrılı uyaran yanıtı' ise vücudun uyarılmaya tepki vermesi için kullanılan tıbbi ifadeler.
Açıklamada, tansiyon ve dolaşımın da "düne göre daha normal" olduğu kaydedildi. ,Nörolojik durumu konusunda ise ilerleyen günlerde daha fazla bilgi verilebileceği açıklandı.
Florence Nightingale Hastaneleri şirketinde Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, "Sesleri duyabiliyor ve o seslere karşı da kendimizce anlamlandırabileceğimiz tepkiler veriyor" dedi.
Aort yırtılması nedir, neden olur?,
Hastaneye 'nabızsız' getirildi
Sırrı Süreyya Önder, Florence Nightingale Hastanesi'ne 112 ekipleri tarafından getirildi.
Doktorları, rahatsızlanarak ambulans çağıran Önder'in, "112 Acil geldiğinde şikayetini söyleyip yere yığıldığını" aktarıyor.
Florence Nightingale Hastanesi'nden yapılan açıklamada, 62 yaşındaki Önder'in hastaneye "nabızsız, entübe ve kalp-akciğer masajı eşliğinde" getirildiği ve müdahalelerle yeniden dolaşım sağlandığı belirtildi.
Aort damarında yırtığın teşhis edilmesiyle saat 23.35'te acil olarak ameliyata alınan Önder'e 12 saat süren operasyonla by-pass ve aort greftleme işlemleri yapıldı.
Ancak kalbin sağ tarafı yeterince kasılamadığı için kalp destek cihazına bağlandı.
Hastane, yoğun bakıma alınan Önder'in hayati tehlikesinin devam ettiğini söyledi.
Florence Nightingale Hastaneleri Tıbbi Süreçlerden Sorumlu Rektör Prof. Dr. Çavlan Çiftçi "Maalesef kalpten çıkan en büyük, hayati damarın yırtılması..." dedi.
Meclis çalışmaları askıya alındı
DEM Parti tarafından gece yapılan açıklamada "Yaşamı mücadele ve direnişle geçen Önder'in bu badireyi de en kısa sürede atlatacağına inanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
16 Nisan Çarşamba sabahı hastane önünde basın açıklaması yapan DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan de "Zor bir vakayla karşı karşıya olduklarını hekimler de söylediler ama zor olması başarılı olmayacağı anlamına gelmiyor. Umutla bekliyoruz" dedi.
Sırrı Süreyya Önder kimdir?
Siyasi parti gruplarının ortak önerisiyle, TBMM Başkanvekili Önder'in rahatsızlığı nedeniyle Meclis, Çarşamba ve Perşembe günü çalışmama kararı aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan aradı
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, DEM Parti milletvekilleri, il başkanları, parti yöneticileri hastanede süreci takip ediyor.
DEM Parti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünden bu yana iki kez Van Milletvekili Pervin Buldan'ı aradığını açıkladı.
Erdoğan, Buldan'a "Ne gerekiyorsa yapılacak" dediği aktarıldı.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanı sıra pek çok siyasi parti lideri geçmiş olsun dilekleri paylaştı.
KDP Genel Başkanı Mesut Barzani ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani de DEM Partili yetkilileri ile görüşerek geçmiş olsun dileklerini iletti.
Sanat ve siyaset dünyasından Sırrı Süreyya Önder için geçmiş olsun mesajları
Demirtaş: Seni seviyoruz Sırrı Abi
Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Önder için "Seni seviyoruz Sırrı Abi" başlıklı bir mektup kaleme aldı.
Demirtaş, Önder'in yıllardır barış mücadelesi verdiğini, bu uğurda defalarca saldırıya uğradığını ancak asla geri adım atmadığını söyledi.
Demirtaş, "Kürt-Türk herkes bilmeli ki, Türk halkının bu koca yürekli evladı barış için elinden gelenin fazlasını yaptı, hiçbir zaman ucuz siyaset peşinde koşmadı" dedi.
Mesajının sonunda, "Sırrı Bey ayağa kalkacak, bu barış illa ki olacak. O da bir gün göğsünü gere gere kendi emeğinin karşılığını görecek. Bunu en çok hak edenlerdensin. Dualarımız, kalbimiz seninle" ifadelerini kullandı.
Sırrı Süreyya Önder kimdir?
Sırrı Süreyya Önder, 1962'de Adıyaman'da Türkmen bir ailede doğdu.
Sosyalist bir dünya görüşünü benimseyen Önder gençliğinde devrimci gruplar içinde yer aldı.
12 Eylül 1980 darbesinden bir yıl sonra, 19 yaşında siyasi çalışmalarından dolayı gözaltına alındı, işkence gördü ve Mamak Cezaevi'ne gönderildi. Hapiste yedi yıl kaldı.
Sinemacı, oyuncu ve yazar kimliğiyle öne çıktı. 2010'da BirGün ve ardından Radikal gazetelerinde köşe yazıları yazdı.
2011 genel seçimlerde Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku'nun bağımsız adayı olarak İstanbul milletvekili seçildi.
2013'te, HDP'nin eş genel başkan yardımcısı oldu. 2013'teki Gezi Parkı eylemlerinde yer alan ilk milletvekiliydi.
Türkiye'de 2013-2015 arasındaki "çözüm süreci" olarak adlandırılan dönemin en önemli isimlerden biriydi.
Abdullah Öcalan'ın hapis yattığı İmralı Cezaevi'ne ve Kandil'e giden ekipler içinde yer aldı.
6 Aralık 2018'de "terör propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklandı, 4 Ekim 2019'da serbest bırakıldı.
Ardından tekrar milletvekili seçilen Önder, DEM Parti İstanbul Milletvekili olarak TBMM Başkanvekililiği yapıyor.
Önder ayrıca PKK lideri Abdullah Öcalan ve hükümet ile görüşmeler yürüten İmralı heyetinde yer alıyor.