Şemdinli'de, her yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarında geleneksel olarak köy ve mahallerde birlik ve beraberliği daim kılmak için, bayram süresi boyunca değişik evlerde yemek verme geleneği sürdürülüyor.

Vali Çelik’ten, Karayolları Genel Müdürü Gülşen’e ziyaret Vali Çelik’ten, Karayolları Genel Müdürü Gülşen’e ziyaret

Şemdinli’de her bayram olduğu gibi bu bayramda geleneksel yemek davetleri veriliyor. Kurban ve Ramazan Bayramında köy ve mahallerde üç gün boyunca sabah, öğlen ve akşam yemekleri sırayla belirlenen evlerde, kadınların yaptığı yöresel lezzetlerle ziyafetler çekiliyor. 

Geçmişten gelen bu gelenek, hem komşuluk ilişkilerini hem de birlik ve beraberliği simgeliyor. Küs olanlar barışıyor, komşuluk kültürü yaşatılmaya devam ettiriliyor. Kadınlar tarafından büyük kazanlarda pişirilen yemekler aynı sofrada insanları buluşturuyor.

Öğlen yemeğinde misafirleri ağırlayan Nadir Baltuk, “Bu gelenek kendimi bildim bileli bizde var.  Dedelerimin zamanından bu yana o zamanlarda da Ramazan ve Kurban Bayramlarında bulunan yerin nüfusuna göre ayarlanırdı. 5 ya da 6 ev şeklinde şimdi de listeye göre yapılıyor.  Mesela bizim köy kalabalık olduğu için her öğün için 10 ev hazırlık yapıyoruz.  Bugün öğlen yemeği için bizim ev dışında 9 ev daha var 3 gün boyunca 10 ev kahvaltı 10 ev öğlen yemeği 10 evde akşam yemeği verilecek şekilde ayarlandı.

Baltuk, "bu geleneğin asıl amacı yılda Müslümanların iki bayramı var. Ramazan ve Kurban Bayramı milletin sevinç birlik ve beraberliğini sağlıyor. Ayrıca küs olanlar bu vesileyle aynı sofrada bir araya gelerek barışıyor komşuluk ilişkilerini güçlendiriyor.  Böylece bütün köylüyü görüyorsun yılda iki kere de olsa sevincimizi mutluluğumuzu paylaşıyoruz” dedi.

Evin hanımı Gülbeyaz Baltuk, “Bugün bayram yemeğimiz var.  Bu yüzden eski lezzetlerimizden olan Dovin çorbası yaptım.  İçine pünk pancarı konulur.  Tabi bunun yanında misafirlerimiz için daha birçok çeşit yemek yaptık, çok güzel bir gelenek her yıl bunu sürdürüyoruz çok şükür” şeklinde konuştu.

Diğer bir ev sahibi Avni Özel,  Ramazan ve Kurban Bayramlarında bu geleneği yıllardır sürdürdüklerini böylelikle hem birlik ve beraberliği sağladığını hem de büyük bir sevap kazandıklarını dile getirdi.

Özel, “Çok eski zamanlardan beri  Hakkari ve Şemdinli’de var olan bir gelenek. Bu inşallah da hep böyle devam eder.  Biz bu değerli geleneğimizi kaybetmeyeceğiz. Sürekli eş dost konu-komşu bu sayede bir araya geliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: NİRGÜL UYSAL