Ukrayna Rus savaş uçağını düşürdü Ukrayna Rus savaş uçağını düşürdü

Çiftçiler 5 bin dönüm tarım arazisinin zarar gördüğünü söylüyor.

Selahaddin vilayetinin doğusundaki Muaibdi bölgesinde petrol sızıntısı oluşan göletler, tarım arazileri için tehdit olmaya başladı.

Bölgedeki çiftçilerden Abdulmecid Said, "Yağmurlarla birlikte arazilerimize ulaşan petrol toprağın verimliliğine zarar verdi, ekilen tüm mahsulleri yok etti. Petrolün ulaşmadığı yerler iyi durumda ama petrol karışan topraklar işe yaramaz hale geldi” dedi.

Bölgede son dönemde başlayan şiddetli yağışlar petrol sızıntısının tarım arazilerine taşınmasına yol açtı. Bu nedenle 5 bin dönümden fazla tarım arazisinin zarar gördüğü belirtiliyor.

Çiftçi Ahmed Şaliş de "Başbakan, tarım ve petrol bakanlarından, güneydeki diğer çiftçilere tazminat ödendiği gibi çevre felaketinden etkilenen çiftçilere tazminat ödenmesini istedik ama hiçbir sonuç alamadık” diyerek şikayetini dile getirdi.

Petrolün, 2014 yılında IŞİD'in ele geçirdiği ve boru hatlarını havaya uçurduğu Alas ve Acin sahalarından sızdığı tahmin ediliyor.

Selahaddin Çevre Ofisi Müdürü Muhammed Hamed, "Bu sızıntılar çok zarar veriyor ve gelecekte de olumsuz sonuçları olacak. Bu kadar büyük tarım arazisinin zarar görmesi büyük bir sorun ve mutlaka çözüm gerekiyor. Çiftçiler kuyu suyuna başvurmak zorunda kaldığı için bu durum yer altı sularını da etkileyecek” diye konuştu.

Selahaddin'de "petrol yağmuru" olarak adlandırılan bu durum, geçim kaynağı buğday ve sebze yetiştiriciliği olan çiftçilerin mahsullerinin ciddi şekilde zarar görmesine neden oldu.

Editör: Haber Merkezi