CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Meclis’teki grup toplantısı sonrasında bir grup gazeteci ile sohbet toplantısı gerçekleştirdi.

Yerel seçimlerde DEM Parti'nin 2019'dakinin aksine CHP'ye kaybettirmek üzerine strateji kurduğunu söyleyen CHP lideri,seçimlere giderken  "Erdoğan ve saray karşıtlığının" sürdüğünü kaydetti.

Özel, Ramallah'a 15 Nisan'da bir ziyaret yapacağını da açıkladı.

1989 yerel seçimlerinde sol partilerin başarı yaşamasının ardından 1994 seçimlerinde İstanbul, Ankara başta olmak üzere birçok kenti sol partilerin kaybetmesinin hatırlatılarak, "Bu hezimet yeniden yaşanabilir" iddiasına dair yorumunun sorulması üzerine Özel, "89-94 benzetmesi benim endişe etmem gereken değil, Türkiye'deki bütün seçmenlerin endişe etmesi gereken bir benzetme. Çünkü Melih Gökçek belediyeciliği o zaman başladı. Bunlar belediyeleri aldıktan sonra Türkiye'ye nasıl bir süreç yaşatıyorlar, görmek lazım. Tayyip Erdoğan İstanbul'a geldiğinde 4 gökdelen vardı, bıraktığında 256 gökdelen vardı, sonra 'biz İstanbul'a ihanet ettik' dedi. 89-94 eğer yaşanırsa bu benim için değil kentler için kötü olur" değerlendirmesi yaptı.

"Bize kaybettirmek üzerine bir strateji var"

2019 yerel seçimlerinde HDP'nin hiçbir talebi olmaksızın AK Parti'ye kaybettirmek için her şeyi yaptığını ifade eden Özgür Özel, 31 Mart seçimlerinde ise tablonun farklı olduğunu söyledi.

Ahmet Davutoğlu: Ankara'da soykırımcı diplomatlar istemiyoruz Ahmet Davutoğlu: Ankara'da soykırımcı diplomatlar istemiyoruz

Özel, "Bu seçimde gücünü AK Parti'ye değil biraz da muhalefete göstermek talebinde ve görünürde baktığımızda DEM Parti’nin izlediği stratejide kendi sözcüleri, milletvekillerinden okuduğumuz ve yalanlanmayan bir şekilde AK Parti ile 1 Nisan sonrasına yönelik, yani kayyum atama meselesi başta olmak üzere, çeşitli görüşmeler yapılıyor. Bize kazandırmak değil, gerekirse kaybettirmek üzerine bir strateji var. Bu çok ortada" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti ve diğer muhalefet ile de ortaklık sağlanamadığını belirten Özgür Özel tüm bu tabloya karşın seçmende 2019 yılındaki "Erdoğan ve saray karşıtlığının" sürdüğünü savundu.

Özgür Özel, "Seçmen mesela İzmir'deki 45 yaş ortalamasını mı tercih eder, 57 yaş ortalamasını mı tercih eder? 9 kadını mı tercih eder, 2 kadını mı tercih eder? İstanbul'da 32 yaşında Belediye Başkanı mı görmek ister, 63 yaşında belediye başkanı mı görmek ister? Konserlerin, festivallerin olduğu dinamik bir kent yaşamını mı tercih eder, festivalleri iptal edenlerin tekrar göreve gelmesini mi ister?" sorularını da yöneltti.

Genel başkanlık görevine geldiğinde Kılıçdaroğlu'nun Ümit Özdağ ile imzaladığı gizli protokol yüzünden "ittifak kapasitesi kalkmış bir tablo" olduğunu kaydeden Özgür Özel, tüm partilerin çok sert eleştiri getirdiğini hatırlattı.

“Şimdi 'dem'li çayları içme zamanı Erdoğan'la Bahçeli'de”

Özgür Özel DEM Parti ile iş birliğine dair bir soruya, "Adana, Mersin, İzmir'de aday çıkardılar. Şimdi 'dem'li çayları içme zamanı Erdoğan'la Bahçeli'de. Bakalım bu süreci nasıl savunacaklarını merak ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Lütfü Savaş'sız olmuyor, Savaş'la da olmayabilir"

Hatay'da yeniden aday gösterilen Lütfü Savaş  ile ilgili anketlere dair de konuşan Özel, AKP ile CHP arasında 3-4 puanlık bir fark olduğunu kimi zaman AK Parti'nin kimi zaman da kendilerinin önde olduğunu söyledi.

Özel, "Hatay'da duygular çok yüksek. Ortada bir gerçek var; Hatay'da AK Parti ile CHP arasındaki yarışa AK Parti'ye muhalif; TİP, DEM diğer irili ufaklı sol partiler müdahil olurlar ve taraf seçerlerse biz seçimi kazanıyoruz" dedi. Lütfü Savaş'ın AKP ve MHP seçmeninden çok ciddi oy aldığını kaydeden Özel, "Oturup anlaşmamız lazım. Lütfü Savaş'sız da olmayacak, bu şartlarda Savaş'la da olmayabilir. AK Parti'nin karşısındaki en güçlü seçenek olarak bir başka alternatif yok orada. Hatay'da kent uzlaşısı sağlayacak temasları da yaptık. Bunun da önümüzdeki günlerde birkaç adım ve süreç içinde semerelerini alacağız. Hatay'da kafa kafayıyız ya önde ya geride çıkıyoruz. Yüzde 16, 17 kararsızlar var. Onların bize kazandıracağını düşünüyorum. Lütfü Savaş'ın kendisine tepki gösteren muhalif seçmenin gönlünü alırsa da banko kazanıyor" ifadelerini kullandı.

TİP ile görüşme yapıp yapmadıklarına dair soru üzerine de Özel, "Hatay uzlaşısına bu işi çok uzak olmayan bir süreçte dönüştüreceğimizi de görüyorum ama hiçbir parti adına benim bir açıklama yapmam doğru olmaz ama öyle bir şey olacak" dedi.

Hafta sonu İspanya'daki Sosyalist Enternasyonel toplantısına katılacağını, 15 Nisan'da da Ramallah'a bir ziyaret gerçekleştireceğini açıklayan Özgür Özel, ayrıca seçimlerin ardından Azerbaycan'a da bir ziyaret gerçekleştireceğini kaydetti.

Kaynak: DW

Editör: Haber Merkezi