HAKKARİ - Yeraltı kaynakları açısından zengin potansiyele sahip Hakkari'de, 2 bin 100 rakımlı Meskan Dağı'nda 2006 yılında kurulan Ölmez Madencilik tesisi, bölgenin ekonomisine ve istihdamına büyük katkı sunuyor.
İş adamı İsmet Ölmez tarafından hayata geçirilen tesis, kısa sürede büyüyerek yüzlerce Hakkariliye iş imkanı sağlarken, ürettiği kurşun ve çinkoyu başta İran ve Çin olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ederek kentin dünyaya açılan penceresi haline geldi.
Olgunlar köyü yakınlarında mütevazı bir başlangıç yapan tesis, 19 yılda 1 milyon 500 bin ton maden ihracatı gerçekleştirerek Hakkari'nin ihracatında sürekli artan bir ivme yakalamasına öncülük etti.
Şu anda yaklaşık 600 kişiye istihdam sağlayan ve 300 civarında iş makinesiyle faaliyet gösteren Ölmez Madencilik, bölge şartlarının zorluğuna rağmen ülke ekonomisine önemli bir katma değer yaratıyor.
Ölmez Madencilik Genel Müdür Yardımcısı Yüksek Maden Mühendisi Alper Cenk Kaya, tesisin 2006 yılında Meskan bölgesinde açık ocak işletmesiyle üretime başladığını belirtti.
2016 yılında maden damarının yapısı gereği yer altı çalışmalarına geçildiğini ifade eden Kaya, 2017'den itibaren 3'e 3 buçuk ağaç tahkimatla üretim yapıldığını ve 2024'ün ikinci yarısında tam mekanize, daha büyük üretim metotlarına geçildiğini söyledi
Son dokuz yılda yer altında 1 milyon 500 bin ton maden üretimi gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kaya, ürünlerin genellikle, Çin ve Avrupa'ya ihraç edildiğini bu sayede ülkeye önemli bir katma değer sağladıklarını dile getirdi.
Tesisin ilk yıllarında yer altı işlerinde tecrübeli personelin genellikle Adana, Ordu ve Elazığ gibi şehirlerden getirildiğini aktaran Kaya, son 9 yılda Hakkari'den istihdam oranının yüzde 50'ye ulaştığını vurguladı.
Hakkarili personele yer altında çalışma becerilerinin aktarıldığını belirten Kaya, hedeflerinin daha da ileri olduğunu ve tam mekanize üretime geçişle birlikte jumbo operatörlüğü, robot operatörlüğü ve yer altı tahkimat personeli gibi spesifik meslekler için eğitimler açarak Hakkarili gençleri yetiştireceklerini ifade etti.
Bu vizyon doğrultusunda hayata geçirilen "Ölmez Akademi" projesi hakkında da bilgi veren Kaya, 6-7 aylık bu yeni çalışmanın temel amacının personele eğitim modüllerini ulaştırmak ve Hakkari halkının da bu imkanlardan faydalanmasını sağlamak olduğunu belirtti.
Kaya, hem Android hem de Windows platformlarında uygulamaları kurulan Ölmez Akademi'nin şu anda DEMO çalışmalarının sürdüğünü ve analizler tamamlandıktan sonra tüm Hakkari ile bu çalışmaların paylaşılacağı sözlerine ekledi.
Ölmez Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Şefi olarak görev yapan İnşaat Mühendisi Mutlu Yıldıran ise şirketin kurumsallaşma sürecine değindi.
Yıldıran, ortak bir hedef doğrultusunda kurumsal kimliğin oluşturulduğunu ve bu kapsamda iş güvenliği eğitimleri, günlük işbaşı konuşmaları ve teknik eğitimlerin düzenli olarak verildiğini ifade etti.
Teknik kadronun operasyon ekibine iş sağlığı ve güvenliği konusunda rehberlik ettiğini vurgulayan Yıldıran, doğru ve güvenli üretim adına alınması gereken tüm tedbirlerin titizlikle uygulandığını dile getirdi.
Hakkari'nin zorlu coğrafyasında önemli bir başarı hikayesi yazan Ölmez Madencilik, yarattığı istihdam, gerçekleştirdiği ihracat ve hayata geçirdiği eğitim projeleriyle bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine önemli katkılar sunmaya devam ediyor.