İlk kez 2003 yılında Diyarbakır'da hayata geçirilen ve zamanla ülke genlinde yaygınlaşan mikrokredi 2012 yılında Hakkari merkezde bir şube açmış, Yüksekova ilçesinde ise şubeye bağlı bir birim açmıştı.  

12 yılda yaklaşık bin kadına düşük faizli kredi verip iş hayatına atılmalarına ön ayak olan Mikrokredi Hakkari Şubesi yer bulunamadığı için kapanıyor. Şube faaliyetlerine Yüksekova ilçesinde devam edecek. 

Mikrokredi; Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nca (TİSVA) yürütülen Türkiye Grameen Mikrofinans Programı kapsamında dar gelirli kadınlara, küçük sermayelerle kendi işini kurması için mikrokredi desteği sağlıyordu. 

Dar gelirli ve girişimci kadınlara teminat olmadan tamamen güvene dayalı olarak verilen Mikrokredi 2012 yılında Hakkâri Valiliği ile protokol yaparak faaliyetine başladı.

Bugüne kadar yaklaşık bin kadına 7.345.000 lira mikrokredi verilerek kadınların kendi işlerini kurmalarına yardımcı oluyordu.  Hakkari’de Mikrokredi alan bir çok kadın kendi işini kurdu ve şu anda işinin patronu statüsündedir. 

Türkiye de 67 ilde 99 şubesi bulunan ve bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirilen Mikrokredi şubeleri bulundukları il ve ilçelerde; valilik, belediye ve kaymakamlıkların tahsis edilen yerlerde faaliyetlerini sürdürüyor. 

Mikrokredi Diyarbakır Bölge Müdürü Mehmet Ay, yaklaşık 12 yıldır Hakkari’de şubelerinin bulunduğunu ancak yer bulamadıkları için şubeyi Yüksekova ilçesine taşımak zorunda kaldıklarını söyledi. 

Hakkari'nin su sorunları masaya yatırıldı Hakkari'nin su sorunları masaya yatırıldı

Daha önce Hakkari Belediyesince kendilerine tahsis edilen odanın yer olmadığı gerekçesi ile kendilerinden alındığını belirten Ay, “Faaliyet göstereceğimiz yerimizin olmaması sebebiyle Hakkari şubesini Yüksekova’ya bağlama kararı aldık. Yüksekova da personelimiz haftanın belli günleri Hakkari şubesine gelerek işlemlerini yürütecek, ancak bununda sağlıklı olmayacağını Hakkari halkının tam olarak hizmet almayacağı kanaatindeyiz. Yetkililerin bu durumu göz önüde bulundurması gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

Kentteki iş insanlarına da çağrıda bulunan Ay, “Mikrokredi'nin mimarı Prof. Dr Muhammed Yunus Bangladeş’te, ülkesinde mikrokredi sayesinde sosyal ve ekonomik başarılı çalışmaları ile hükümet başkanı seçildi. Türkiye’de de aynı model uygulanmasına rağmen kamunun verdiği fon desteği yetersiz olması sebebiyle zor günler geçiriyor.  Sadece yerel yöneticilerin değil iş adamlarının ve Hakkari de faaliyet gösteren şirketlerinde sosyal sorumluluk duygusu ile hareket ederek destek vermesi gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

Muhabir: Zeki Dara