HAKKARİ- Hakkari, doğanın sunduğu eşsiz bir bitkiyle ekonomik kalkınmaya hazırlanıyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fevzi Özgökçe ile kenger üreticisi Mehyet ES, kenger bitkisi temelli bölgesel kalkınma ve istihdam projesini Hakkari Valisi Ali Çelik’e sundu. Proje; doğayı koruyan, ekonomiye katkı sunan ve istihdam yaratan bütüncül bir model olma niteliği taşıyor.

Valilik makamında gerçekleşen görüşmede, “Gundelia L.” olarak bilinen ve yüzyıllardır bölge halkının bildiği kenger bitkisi, bilimsel temelli ve sürdürülebilir bir üretim modeliyle ele alındı. Tıbbi, aromatik ve gıda değeri yüksek olan bu bitkiden çerez, kahve, sakız ve yem katkı ürünleri gibi katma değeri yüksek ürünler elde edilmesi hedefleniyor.

Gazetemizden Kaymakam Cebeci'ye ziyaret
Gazetemizden Kaymakam Cebeci'ye ziyaret
İçeriği Görüntüle

Projenin temel hedefleri arasında; kengerin biyolojik çeşitliliğinin korunması, Hakkari ve çevresinde doğal olarak yetişen bu bitkinin kontrollü tarımla üretilmesi, kırsalda kadın ve gençlere istihdam sağlanması, üretim ve Ar-Ge tesislerinin kurulması gibi somut adımlar yer alıyor.

Prof. Dr. Fevzi Özgökçe, Hakkari coğrafyasının bu proje için büyük avantaj sunduğunu vurgulayarak, “Kenger Hakkari’nin sembolü olabilir. Bu bitkiyi sadece toplamakla yetinmemeli, bilinçli ve sürdürülebilir biçimde üretmeliyiz. Böylece hem toprağımızı koruruz, hem gençlerimize iş sağlar, hem de doğaya olan borcumuzu öderiz,” ifadelerini kullandı.

Toplantıda, kenger bitkisinin korunması, üretiminin düzenlenmesi ve sanayiye entegrasyonu konularında kamu kurumlarının, üniversitelerin ve yatırımcıların birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çekildi.

Projenin sunumundan duyduğu memnuniyeti dile getiren Hakkari Valisi Ali Çelik, “Kenger bitkisi gibi bölgeye özgü bir değerin hem doğayla uyumlu şekilde üretilmesi hem de istihdam yaratacak bir modele dönüştürülmesi çok kıymetli. Bu yönde yapılacak her türlü çalışmaya gerekli desteği sağlayacağız,” dedi.

Hakkari’nin doğal zenginliklerinden biri olan kengerin, önümüzdeki süreçte yerli ve milli kalkınma modelleri içerisinde önemli bir yer edinmesi bekleniyor.

Muhabir: Zeki DARA