Hakkari’de "Hakkari İlinin Depremselliği, Kentsel Dönüşüm ve Afet Yönetimi’" konulu bir seminer düzenlendi.

Hakkari Valiliği ve Hakkari Belediyesi tarafından Gençlik Merkezi Spor Salonunda düzenlenen seminer Hakkari Valisi ve Belediye başkan Vekili Ali Çelik’in açılış konuşması ile başladı.

Anadolu coğrafyasının yüzde 80'ine yakınının deprem gerçekliğiyle karşı karşıya olduğunu belirten Vali Çelik, 1999 Marmara Depremi ile 2023 Kahramanmaraş Depreminin Türkiye tarihi için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

‘Hakkari bir deprem bölgesidir’ diyen Vali Çelik, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde geçen fay hatlarına dikkat çekerek 31 Aralık 2023 gününden başlayarak kentte 4 ve üzeri büyüklükte birkaç depremin yaşandığını hatırlattı.

Kent olarak depreme hazırlıklı olmak zorunda olduklarını belirten Vali Çelik “Uzmanların dediği gibi bu bölgede depremler oldu, oluyor ve gelecekte de olacak. Bizlder de hepimiz deprem gerçeğini fark ederek kaygılanmak durumundayız. Ve çözüm bulmak zorundayız. Konuğumuz Yoshinori Moriwaki de Japonya’da depremler oluyor. ‘Ama biz bunu depreme dayanıklı binalarla yömetiyoruz’ dedi. Belki de bu konferansın en önemli başlığı bu. 3 yıl içinde 30 yıl sonra 300 yıl sonra deprem olacak.  Dolayısı ile biz kent olarak bu depreme hazıelıklı olmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Bunun için en önemli hususun depreme dayanıklı yapılar inşa etmek olduğunun altını çizen Çelik, "Hakkari'de yapı stokunun güncellenmesi ve yapı stokunun risklerinin belirlenmesi için belediye ve üniversiteyle çalışma başlattık” dedi.

Depreme karşı alınabilecek en büyük tedbir, devletin koymuş olduğu kurallara, yönetmeliklere uygun yapılar yapmak olduğunu bildiren Vali Çelik, bu iradeyi hep birlikte ortaya koymak zorunda olduklarını kaydetti.

Bakanlık Duyurdu: Paralar Hesaba Yatırıldı Bakanlık Duyurdu: Paralar Hesaba Yatırıldı

Hakkâri’deki yapı stoğunun güncellenmesi ve yapı stoğunun risklerinin analizi için üniversite ve belediyenin ortak bir çalışma başlattığını söyleyen Vali Çelik, kentte 2500 yapının karot örneklerinin alınıp binaların depremselliği hakkında raporları vatandaşlarlay paylaşılacağı bilgisini verdi.

Hakkari için planlanan sosyal konut projeleri hakkında da bilgi veren Vali Çelik, “Hakkari’de Meclis’ ten alınan kararlarla Hakkâri merkez mücavir saha içerisine Otluca bölgesini almaya karar verdik. Otluca bölgesinde sağlam zemin analizleriyle şehrin yeni yapılaşma alanlarını Otluca bölgesine doğru kaydırmak ve kentsel dönüşüm sahalarının o tarafa doğru geçmesi için bir irade ortaya koyduk. Bu sürecin bir sonraki aşaması TOKİ ile devam edecek” ifadelerini kullandı

Yüksek inşaat mühendisi ve afet yönetimi uzmanı Faruk Görünüş de deprem öncesi, deprem anında ve deprem sonrasında yapılması gerekenlere değindi.

Hakkâri’nin bina stoğu yapısı hakkında bilgiler veren Görünüş, kentteki 6 bin yapının 4 binin kaçak olduğunu söyledi.

1990’lı yıllarda Hakkari’de yapılan yapıların büyük bir risk taşıdığını bildiren Faruk Görünüş, deprem tehdidi karşısında çözümün kentsel dönüşüm ve yapıların güçlendirilmesinden geçtiğinden bahsetti.

Olası bir depremde tek çıkışı olan Hakkari’de ulaşımın ciddi bir kargaşaya yol açacağını ifade eden Görünüş bu konuda acil tedbir alınması gerektiğini dile getirdi.

Yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki ise Türkiye'de meydana gelen depremler hakkında bilgi vererek, bu depremlerin domino etkisi yarattığını ifade etti.

Hakkari’de 94 yıl önce yıkıcı bir deprem yaşandığını hatırlatan Moriwaki, son zamanlarda yaşanan depremlere dikkat çekti ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hakkari'de büyük depremin üzerinden yaklaşık 100 yıl geçti. Bu süreçte deprem geliyorsa fikrimce daha iyi olur. Çünkü küçük olabilir. Ne kadar enerji biriktirirse daha kötü olabilir. Anladığım kadarıyla kötü malzeme kullanılmış çok yapı var. Her an gelebilir düşüncesiyle herkesin hazırlıklı olması lazım"

"Türkiye de Japonya da deprem konusunda tehlikeli bölgede yer alıyor. Japonya'da her türlü afet olabiliyor. Depremin olduğu noktada tekrar depremler oluyor. Burada da deprem biz yaşıyorken olmayabilir ama sonraki nesilleri düşünmemiz lazım. Hakkari'yi çok beğendim. Buranın yapısı genellikle kaya. Sert zemin olduğu için çok sallantı olmuyor." diye konuştu.

Dünyadaki büyük depremlerle Türkiye ve Japonya arasındaki depreme ilişkin önlemlerin farklılıklarına değinen Moriwaki, çocukların deprem konusunda bilinçlendirilmesinin ve yapılarda sismik izolatörlerin kullanılmasının önemini vurguladı.

Programa Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Necip Çarıkcıoğlu, İl Emniyet Müdürü İdris Yılmaz, vali yardımcıları, kaymakamlar, kurum amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, gönüllüler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Muhabir: Zeki Dara