HAKKÂRİ- Ancak doğa harikası bu alan, kısa sürede sorumsuz davranışların kurbanı haline geldi. Özellikle kenger bitkisi toplamaya gelen bazı kişilerin geride bıraktığı çöp yığınları, bölgedeki çevre felaketinin boyutunu gözler önüne serdi.

Yüksek rakımı, zengin bitki örtüsü ve berrak su kaynaklarıyla bölgenin en nadide ekosistemlerinden biri olan Xan Yaylası, yıllar süren yasaklı dönemde insan etkisinden uzak kalmış, doğallığını büyük ölçüde koruyabilmişti. Ancak yasakların kalkmasıyla birlikte başlayan kontrolsüz ziyaretler, doğa için büyük bir tehdit haline geldi.

Son günlerde özellikle kenger toplamaya gelen grupların, yaylada uzun süreli kamp kurduğu ve arkalarında tonlarca çöp bırakarak ayrıldıkları öğrenildi. Bu durum, hem ekosisteme hem de bölgenin doğal güzelliğine ciddi zarar verdi.

Ailesiyle birlikte Xan Yaylası’na piknik yapmaya giden Gazeteci Mehmet Özkan, karşılaştığı tablo karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Yaşadıklarını şu sözlerle ifade etti: “Xan Yaylası yıllardır güvenlik gerekçesiyle kapalıydı. Bugün ailemle geldim ve gözlerime inanamadım. Her yer çöp, doğa adeta istila edilmiş. İnsanlar nasıl bu kadar bilinçsiz olabilir? Daha önce buraya geldiğimizde çimenlere basmaya bile çekinirdik, pınarlardan su içerdik. Şimdi ise manzara tam bir rezalet. Kendimden utandım.”

Özkan, gününü çöp toplayarak geçirdiğini belirterek, doğayı kirleten bu kişilerin sadece çevre değil, ahlak ve bilinç eğitimi alması gerektiğini vurguladı.

Hakkari’de kaybolan altınlar sahibine ulaştırıldı
Hakkari’de kaybolan altınlar sahibine ulaştırıldı
İçeriği Görüntüle

Muhabir: Haber Merkezi