Hakkari’de yüz yıllardır devam eden ve köy hayatında insanların ayrılmaz bir parçası olan tandırda ekmek pişirme geleneği kadınların istihdamına katkı sunuyor.

Kentin birçok noktasında kurulan ve çoğunluğunda kadınların girişimci ve çalışan olduğu tandır evlerinde fırınlarda pişirilen ve somun ve pide ekmeğine alternatif olarak üretilen lavaş ekmeği, kete, çörek gibi ekmek çeşitleri büyük rağbet görüyor.

Sümbül Mahallesi Tekser Mevkiinde Melike Özcan’ın girişimleri ile kurulan ve 4 yıldır faaliyette olan Kadın Emeği Tandır hem mahallenin ekmek ihtiyacını karşılıyor hem de bir çok kadın için iş kapısı oluyor.

İşletme sahibi Asım Özcan 6 kişiyi istihdam ettiklerini belirterek bütün çalışanların çok büyük bir emek harcanarak işini yaptığını söyledi.

Tandır evini 4 yıl önce açıp üretime başladığını belirten Özcan  “Ailemle beraber bu işi yapıyoruz. Yanımızda 6 kadın çalışıp evlerine ekmek götürüyor. En büyük sıkıntımız fiyatların sürekli olarak değişmesi ve maliyetlerin yükselmesidir. Ama doğru dürüst bir zam verilmiyor tandırcılara. Giderimiz çok gelirimiz çok az. Biz de bu şekilde memleketimize hizmet ediyoruz.” dedi.

Hakkari’deki eski geleneği yaşattıklarını belirten Özcan, “Yüz yıllardır Hakkari’de tandırda ekmek pişiriliyordu. Köylerden gelen bir yaşam tarzı vardı. Özelikle lavaşa çok rağbet var. İki çeşit ekmek çıkartıyoruz. Hem lavaş hem de teptepe çıkartıyoruz. Ekmeğimiz meşhurdur Hakkari’de biz pişirici bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Pişirici olarak Hakkari’de çalışan az sayıda insan var. İşimiz keyifli bir iştir. Bide kadınlara bir iş imkanı da sağlıyoruz. Bir de kültürümüzü yaşatıyoruz” diye konuştu.

Tandır evinde çalışarak geçimini sağlan kadınlar iki vardiya halinde çalışıyorlar. Her sabah erken saatlerde tandırı yakarak yorucu ve zorlu mesailerine başlıyor.

Kadın Tandır Emeği Tandır işletmesinin sahibi Melike Özcan, yapacak bir işi olmadığı için eskiden evde yaptığı ekmek pişirme işini şimdilerde ticari amaçla yaptığını söyledi.

Kendi işinde çalışmak istediği belirten Özcan “Ben Hakkariliyim fırın da bana ait. Evde yapacak bir işim yoktu. Biz de bir fırın açma kararı aldık. 4 yıldır bu işi yapıyorum kadın arkadaşlarımız da bizimle çalışıyor. Benim gibi birçok kadın kendi işini yapmak istiyor. 2 usta kadın dörtte yanımızda çalışan kadın var. Gece gündüz iki vardiya halinde çalışıyoruz. Ekmeğimiz çok da beğeniliyor. Ancak çok zor bir iş. Usta bulmak zor. Ancak yine de işimizi seviyoruz” diye konuştu.

Yevmiye karşılığı çalıştıkları fırında gün boyu hamur yoğurup tandırlarda lavaş ekmeği pişiren kadınlar, aldıkları ücretlerle evlerinin mutfağına katkı sağlayıp, çocuklarının eğitimine destek oluyor.

Muhabir: Zeki Dara (ÖZEL)