Hakkari’de lise öğrenimini tamamladıktan sonra köyüne dönen Doğan, dedesinden kalma arılarla arıcılık işine girmeye karar verdi.
Okul okuduğu dönemde babası ile arıcılık işine giren genç kısa sürede arı sayılarını arttırdı.
Hobi olarak başladığı arıcılık mesleğine kısa sürede arılarla haşır neşir olan Doğan Güldal, bugün ailesinin geçimini babası ile beslediği arıcılıkla sağlıyor.
Arıcılığa hobi olarak başladığını ve arıcılığın kendisi için bir mesleğe dönüştüğünü ifade eden Genç Arıcı Güldal, konuşmasını şu şekilde sürdürdü.
''Arıcılık, bize dedemizden kalan bir meslek. Ailemiz uzun süredir bu işle uğraşıyor. Biz de aklımız yettiğince ve öğrendiğimiz kadarıyla bu işi devam ettiriyoruz. Dedem vefat ettiğinde bizlere iki arı bırakmıştı. Babamla birlikte arı şuan 200’e yakın arımız var. Benim için arıcılık çok güzel bir meslek. Vaktimin çoğunu arılarına bakmakla geçiyor. Çünkü arı emek isteyen bir hayvandır. Sabah erken saatlerinden akşam saatlerine kadar 3 ay boyunca her günüm arıların içinde geçiyor. Arıların kovanlarında temizliğini ve bakımını özel bir şekilde yapıyorum. Sezon güzel geçiyorsa emeğimizin karşılığını alıyoruz. Dedemin ve babamın mesleği olduğu için bunu sürdürüyorum. Normal bal dışında arılarım oğul verdikten sonra direk arıyı kara kovana koyuyoruz. El değemeden üç ay içinde kalıyor arılar. Ürettiğim karakovan balının kaya balından bir farkı yok. Elde ettiğimiz balları Hakkari’de istediğimiz fiyata satamıyoruz. Sebebi ise İran’dan gelen kalitesiz balı vatandaşa kaliteli diye satılıyor. Vatandaşta ucuz olduğu için kalitesine bakmadan o balı alıyorlar. Mesele ben karakovan balımı 2 bin TL’ye satıyorum. Kimse kaliteli balımın tatmadıkları için pahalı görüyorlar. Bunun önlemek için devletin İran ve Irak’tan gelen balları denetlemelerini istiyorum. Son olarak gençlere çağrıda bulunmak istiyorum. Okumak tek çare değil ben liseyi yeni bitirdim. Üretim yaparak, ülke ekonomisine katkıda bulunsunlar. '' dedi.
Genç çiftçiyi yerinde ziyaret eden Hakkari Ziraat Odası Başkanı Naif Önal ise, Hakkari’nin balının çok kaliteli ve meşhur bir bal olduğunu söyledi.
Osman İmparatorluğunda Hakkari Balının sofralarını vazgeçilmez olduğunu ifade eden Önal, açıklamasının devamında şunları kaydetti.
‘’ Bölgemizde arıcılık sektörü önemli bir yere sahiptir. Bugün Durankaya Beldesinde arıcılık yapan vatandaşları ziyaret ettik. Onların sorun ve taleplerini dinledik. Geç yaşlarında vatandaşlarımız ata mesleği ve baba mesleği olan arıcılığı sürdürüyor. Hakkari’de arıcılık mesleğinde şu sorunlarla karşılıyoruz. Genelde İran’dan gelen kaçak ballar nedeniyle bizim emek harcadığımız, aylarca gözümüz gibi baktığımız arılarımız, verim verdiğinde biz bu balları pazarlayamıyoruz. İran’dan gelen bal kaliteyi düşürüyor. Gelen balları Hakkari balı olarak piyasada tanıtıp, piyasaya sürüyorlar. Hakkari balı Anze balı kadar kaliteli bir baldır. Sonuçta kaya balıdır. Arıcılık mesleği zor bir meslek. Bu işi canlandırmak ve sürdürmek için genç çiftçilerimize büyük destek sağlamak gerekiyor. Hakkari Balı için gerekliği Pazar oluşturulduğu zaman binlerce gencimiz bu sektörde hizmet verebilecek durumda. Bizler Ziraat Odası olarak devletimizden şunu istiyoruz. Arıcılarımıza destek vermesini istiyoruz.’’diye konuştu.