Türkiye'de doktor, mühendis, hukukçu, öğretmen gibi önemli meslekleri elinde bulunduran ancak diplomaları adeta bir kağıt parçası gibi görülen öğrenciler mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.

Hakkarili Beruj Erol da 2015 yılında yerleştiği Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi ( Azerbaijan Universty Of Architecture And  Constructioan) İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden 2021 yılında mezun oldu ve o günden beri denklik almak için mücadele ediyor. 

Üniversiteye yerleştiği dönemde denklik şartı aranmadığını belirten Erol, 2017 yılında yönetmelikte yapılan değişiklik nedeniyle mağdur edildiğini svundu. 

Denklik mağdurlarının Avrupa’da ve dünyanın pek çok ülkesinde iş bulabildiğini dile getiren Erol, fark dersi ve stajla denkleştirme taleplerinin karşılanarak, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

Beruj Erol, Üniversiteye yerleştiği dönemde Bakü Eğitim Müşavirliği tarafından kendisine öğrenci dosyası açıldığını ve burs aldığını o dönemde denklik ile ilgili hiçbir sorunun olmadığını belirtti ve 3 yıldır denklik almak için sınava girdiğini kaydetti. 

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve diğer yetkililere çağrıda bulunan Erol, üniversiteye yerleştikten iki yol sonra getirilen yönetmeliğin mağduru olduğunu dile getirdi ve ekledi “Hakkari’de benim durumumda olan çok sayıda öğrenci var. Yıllardır denklik sınavına giriyoruz. 6 yıllık eğitimde en ağır dersler ile ilgili 2 buçuk saatlik tek oturumlu sınava giriyoruz. Konular çok ağır bize zaman yetmiyor. Süre kısa olduğu için sınavı geçemiyoruz. Yüksek Öğretim Kurumu Seviye Yeterlilik Belirleme Sistemi adı altında direkt olarak sınav dayatıyor. Aslında ders tamamlama, tez sunumu kararı veya staj ile bu sorun çözülebilir”

Denklik sınavının yılda bir defa ve sadece Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde yapıldığını anımsatan Erol, hem sınav ücretlerinin yüksek olması hem de Eskişehir ginbi uzak bir şehirde yapılması kendilerini zorladığını kaydetti. 

Konuyu mahkemeye taşıdığını ancak bir sonuç alamadığını anlatan Erol,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan destek istedi ve “Biz başka ülkelerde de çalışabilecekken kendi ülkemizde kendi insanımıza hizmet etmek amacıyla ülkemize dönen idealist bireyleriz. Bunun göz ardı edilmemesi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın bize bu konuda bize sahip çıkmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Konuyu görüştüğümüz Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) yetkilileri ise yurtdışında sağlık, hukuk, mühendislik, öğretmenlik gibi alanlarda mezun olan öğrencilerin denklik alma mecburiyeti olduğunu bunun için yılda bir yada iki kez denklik sınavı yapıldığını ifade ettiler. 

Hakkari Emek ve Demokrasi Platformundan Kobani davası açıklaması Hakkari Emek ve Demokrasi Platformundan Kobani davası açıklaması

Geçen sene bin 700 lira olan denklik sınavı ücreti bu yıl yüzde yüz artırılarak 3 bin 400 TL’ye yükseltildi. 

Kaynak: Zeki DARA (ÖZEL)