Hakkari’nin Irak sınırındaki Derecik ilçesine bağlı Anadağ Köyü Düve yerleşkesi sosyal medyaya düşen bir görüntü nedeniyle Türkiye büyük Millet Meclisi’nin gündeminde.

18 hanenin bulunduğu yaklaşık 200 kişinin yaşadığı Düvelilerin temel geçim kaynağı hayvancılık. Vatandaşlar bağ ve bahçesine geçmek için yıllardır kullandığı yollarda son dönemlerde  yapılan uygulamalardan şikayetçi.

Yetkililer ise bazı vatandaşların bağ bahçesine geçmek bahanesi ile kullandığı yollarda kaçak ürün getirdiği gerekçesi ile bölgedeki tedbirlerin artırıldığını ifade ediyorlar.

Sınır hattında bulunan ve askeri yasak bölge kapsamında bulunan bölgede güvenlik tedbirleri üst seviyeye çıkartılırken, 2021 yılından beri X- Ray cihazı kurulduğu belirtiliyor.

DEM'li Düşünmez Kavaklı köyünü meclis gündemine taşıdı DEM'li Düşünmez Kavaklı köyünü meclis gündemine taşıdı

DEM Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın X sosyal medya hesabından yaptığ paylaşımda “Derecik Düve köyünün halkı evine gitmek için köyün girişindeki askeri noktada X-Ray cihazından geçiriliyor” iddiasında bulundu.

Konuyu sorduğumuz yetkililer Derecik İlçesi Anadağ Köyü Düve yerleşkesinin sınırın sıfır noktasında bulunduğu ve giriş çıkışlara kapalı olduğunu, birinci derece askeri yasak bölge kapsamında bulunan yerleşkedeki arama kararının Askeri Sulh Ceza Hakimliğince alındığını bildirdiler.

Arama kararının hukuka uygun bir şekilde alındığını belirten yetkililer, “Düve sınırın sıfır nokktasında ve askeri yasak bölge sınırları içine giriyor. Bu uygulama hem bölge halkının güvenliği hem de bölgede bulunan askeri personelin güvenliğini sağlamak için alındı. Orada yaşayanlar sınırın sıfır noktasına kadar gidebilsin diye. 2020 yılında çanta ile patlayıcı getirip 3 asker şehit edilmiş. Ortada hukuksuz bir şey yok. Sadece köylülere yardım etme isteği var" ifadelerini kullandılar. 

Konu ile ilgili görüşüne başvurduğumuz ve isminin açıklanmasını istemeyen bir köy sakini, sınırın sıfır noktasında bulunan köylerinin Tükrkiye tarafına X Ray cihazı kurulduğunu, bölgede arama yapıldığını köye gidenlerin kimliğini bırakarak geçiş yapabildiğini kaydetti.

Editör: Zeki DARA