Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, Merkez ilçeye bağlı Karşıyaka Mahallesi'nde 9 Nisan 2025 tarihinden bu yana kayıp olan 55 yaşındaki Feleknaz Keskin vakasını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Bartın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.

Derecik'te sosyal tesisler hizmete açıldı Derecik'te sosyal tesisler hizmete açıldı

Önergesinde, kayıp vakasının üzerinden geçen günlere rağmen Keskin'e dair herhangi bir ize ulaşılamamasının, ailesi ve kamuoyunda derin bir kaygı ve güvensizlik yarattığını belirten Bartın, Hakkâri gibi yoğun güvenlik önlemleri olan bir şehirde yaşanan bu durumun kamu güvenliği politikalarının etkinliğini sorgulattığını ifade etti.

Bartın, kaybolan Keskin'in eşinin de geçtiğimiz yıl aynı bölgedeki Katramas Deresi'nde hayatını kaybetmiş olmasının, bölgede bir güvenlik zafiyetine işaret ettiğini vurguladı.

Katramas Deresi gibi riskli bölgelerde önleyici tedbirlerin alınmamış olmasının, benzer acı olayların tekrarına neden olduğunu ve vatandaşların hayatının riske atıldığını belirten Bartın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti:

* Hakkâri Karşıyaka Mahallesi’nde 9 Nisan 2025 tarihinde kaybolan Feleknaz Keskin isimli yurttaşa dair yapılan arama çalışmaları ne zaman başlatılmıştır? Arama çalışmaları hangi saat aralıklarında ve kaç kişilik ekiplerle sürdürülmektedir?

* Arama kurtarma faaliyetlerinde görevli AFAD, JAK, UMKE ve itfaiye ekiplerinin yanı sıra olay yerine sonradan sevk edilen birimler olmuş mudur? Van Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı dalgıç ekipleri kaçıncı gün çalışmalara katılmıştır?

* Bakanlığınız tarafından olayın ilk anından itibaren yürütülen kriz yönetimi süreci nasıldır? Aileye düzenli bilgi verilmekte midir?

* Feleknaz Keskin’in eşinin de geçtiğimiz yıl aynı derede hayatını kaybetmiş olması göz önünde bulundurularak, Katramas Deresi ve çevresine ilişkin bugüne dek alınmış herhangi bir önleyici güvenlik, uyarı, çevre düzenleme ya da yapısal müdahale uygulaması var mıdır?

* Kentteki mevcut güvenlik kamera sistemleri, MOBESE ağı ve diğer dijital izleme teknolojileri, kayıp vakasının aydınlatılması için kullanılmış mıdır? Kayıp gününe dair herhangi bir kamera kaydı tespit edilmiş midir?

* 2002-2025 yılları arasında Hakkâri genelinde bildirilen kayıp vakalarının sayısı kaçtır? Bu vakaların kaçı çözümlenmiştir? Kayıp vakalarının çözüm oranı nedir?

* Kırsal bölgelerde ve dere kenarlarında düzenli tarama faaliyetleri yapılmakta mıdır? Eğer yapılmıyorsa, bu tür olayların önlenmesi adına yeni bir tarama ve denetim politikası geliştirmeyi planlıyor musunuz?

* Hakkâri özelinde, kayıp vakalarına ilişkin koordinasyon eksikliklerinin ve kamu kurumları arası iletişimsizliklerin neden kaynaklandığına dair herhangi bir idari inceleme veya denetim başlatılmış mıdır

Muhabir: Zeki Dara