Hakkari merkeze bağlı Kavaklı köyünde 2007 yılından beri devam eden maden faaliyetlerinin köylerinde doğal tahribata yol açtığı gerekçesi ile bölge sakinlerince başlatılan nöbet eylemi devam ediyor. 

22 Nisan’da başlatılan ve dönüşümlü olarak süren nöbet eylemi 3. Haftasını geride bırakırken, bölgedeki maden faaliyetleri ise hız kesmeden devam ediyor. 

Marünis (Kavaklı) köyü sakinleri, maden ocaklarına yakın bir bölgede kurdukları çadıra 'Doğamızı korumak için nöbetteyiz', 'Doğa Tahribatına hayır' ve ' Köy meralarımızı tahrip ettirmeyeceğiz' yazılı pankartları dikkat çekti.

Sedex Resources Maden Şirketi’nin sürdürdüğü maden çalışmalarının durdurulmasını talep eden köy sakinleri kurşun/çinko madenini arama çalışmalarının neden olduğu tahribatın ortadan kaldırmasını ve bölgede yeniden ağaçlandırma yapılmasını istiyor. 

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi olmak üzere tüm kesimlere duyarlılık çağrısı yapan köy sakinleri seslerinin duyulmasını bekliyor. 

75 yaşındaki köy sakinlerinden Mehmet Tekin yıllarca yaşamlarının geçtiği köylerini 30 yıl önce terk ettiklerini, şehir hayatının zorluğu nedeniyle köylerine geri dönmek istediklerini söyledi. 

Mağdur edildiklerini belirten Tekin, “20 -30 yıldır köyümüzü terk ettik. Yüksekova’ya yerleştik. Artık şehirlerde yaşamımızı sürdürecek durumumuz kalmadı. Bizim köyümüz tamamen maden sahasına dönüştü. Bize haksızlık yapılıyor. Eskiden buralarda koyun beslerdik. Arazimizi değerlendirirdik. Şimdi elimizde bir şey kalmadı. Şehirlerde yaşama imkanımız da kalmadı. Mağduruz. Biz toprağımızın davasını yapıyoruz. 20 günden fazladır burada eylemdeyiz. Biz burayı terk etmeyeceğiz” diye konuştu. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen köy sakinlerinden Aziz Duman ise 21 gündür köylerindeki maden faaliyetlerine karşı eylemde olduklarını belirtti. 

‘Tek umudumuz cumhurbaşkanımızdır’ diyen Duman, “Bizim istediğimiz bize karşı yapılan haksızlığın ortadan kaldırılmasıdır. 200 yıldır atalarımız bu memlekete büyüdü. Tek umudumuz Sayın Cumhurbaşkanımız ve milletvekilleridir. Bu madencileri köyümüzden çıkartsınlar. Bizim haklarımızı savunsunlar. Memleketimizi yok ettiler. Ne koyun, ne arı ne de başka bir şey besleme imkanımız kalmadı. Eskiden burada 10 bin koyun beslerken şimdi bir tane koyun bile besleyemiyoruz. Bu durumdan rahatsızız. Çıkamıyoruz. Sayın valimizden, devletimizden, milletvekillerimizden ve Cumhurbaşkanımızdan ve meclisten bu konu üzerinde durmalarını ve sorunu çözmelerini bekliyoruz. ” şeklinde konuştu. 

Köy sakinlerinden Cemil Çınar da yaşam alanlarında meydana gelen tahribata dikkat çekti ve 3 haftadır bölge halkının eylemde olduğunu kaydetti. 

Yetkilileri göreve davet ettiklerini belirten Çınar, “ Devlet büyüklerimizden ricamız doğamızı bu hale getirenlerden hesap sorulması ve bu soruna bir çare bulmalarıdır. Burada maden faaliyeti yürüten şirketlerin topraklarımızı terk etmelerini istiyoruz. Görüyorsunuz buralarda ne kadar büyük tüneller açmışlar. Burada yaşama imkanımız kalmadı. Hayvanlarımızı besleyecek bir yerimiz kalmadı. Buraları kim bu hale getirdi. Hesabının sorulmasını istiyoruz. Bir şekilde bu soruna bir çözüm bulunmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.  

Muhabir: Zeki Dara