Yukarı Merzan Mahallesi’nde ikamet eden Aysel Acar 5 kadın arkadaşı ile birlikte ev işlerinde artan zamanlarını değerlendirmek, aile bütçelerine katkı sunmak amacıyla seracılık yapıyor. Kendi imkanları ile kurdukları seralarda üretim yapan kadınlar mevsimine göre sebze ve meyve yetiştiriciliği yapıyor.  

Kentte faaliyet gösteren Lilyana kadın Kooperatifi Başkanı Ümmühan Keskin kooperatif üyeleri ile birlikte serada üretim yapan kadınları ziyaret etti. 

Kooperatif başkanı Ümmühan Keskin, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ‘Üretici Kadınlar Kooperatifçiliği Güçleniyor’ projesinin  kapsamında “Kadın Kooperatiflerinin katılımcılık, savunuculuk ve ağ oluşturma becerilerinin güçlendirilmesi yoluyla idari ve mali kapasitesinin artırılmasını hedefleyen Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen ve KEDV tarafından Simurg ortaklığında yürütülen Türkiye' deki Kadın Kooperatiflerinin Ağ Oluşturması Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Projesi, Kadın Kooperatifleri Destek Programı Kapsamında Lilyana Kadın Kooperatifi ve DEMETER Kooperatifi olarak "Üreten Kadınlar Kooperatifçilikte Güçleniyor" projesi kapsamında Hakkari Merzan Mahallesi'nde üreten kadınlar ile bir araya geldik” dedi

Keskin, şunları kaydetti: “Proje kapsamında yapılan saha çalışmasında üretim hacmi, ve üreten kadınların belirlenmesi, üretilen ürünlerin sınıflandırılması, sera sayısı ve seralarda üretilen ürünlerin belirlenmesi, Hakkari Merzan Mahallesi'nde üreten çiftçi kadınlar için bir atölye oluşturulması ve kooperatif iş birliği ile ortak işler yapılması kararı verildi. Projede gerçekleştirilen saha çalışması sayesinde belirlenen üretici kadınlara kooperatifçilik eğitimleri verilerek kadınların kooperatifçilik alanında güçlendirilmesine ve kapasitelerinin artırılmasına destek sağlanacaktır.”

Yukarı Merzan Mahallesi’nde ikamet eden Aysel Acar, “Hemen hemen 15 yıldır seracılık yapıyoruz. Burası 110 metrekarelik bir sera. Seralarımızda ağırlıklı olarak sebze yetiştiriciliği yapıyoruz. Sonbaharda soğan ekmiştik. Seramız kışın kar nedeniyle yıkıldı. Kendi imkanlarımızla bu hale getirdik. Beş kadın arkadaşımla beraber seralarımızda üretim yapıyoruz. Ayrıca ahırlarımız var mahallede hayvancılık da yapıyoruz” dedi.

Yetkililerden destek beklediklerini belirten Acar, “Burası kırsal alan olmadığı için hiçbir şekilde destek alamıyoruz. İnşallah bundan sonra Lilyana Kadın Kooperatifi desteği ile ürünlerimiz ziyan olmadan hak ettiği desteği görürüz” şeklinde konuştu.

Müdür Yıldırım'ın 19 Mayıs mesajı Müdür Yıldırım'ın 19 Mayıs mesajı

Muhabir: Zeki Dara