HAKKARİ – Hakkari’de tarımsal üretimin güçlendirilmesi ve arıcılık sektörünün geliştirilmesine yönelik iki ayrı proje için protokol imzalandı.
Hakkari İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğiyle hayata geçirilecek projelerin, kentin ekonomisine önemli katkı sağlaması bekleniyor.
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Halil İbrahim Güray ile Hakkari İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Asım Şen tarafından imzalanan protokoller kapsamında “Hakkari Bal İşleme ve Paketleme Tesisi Projesi” ile “Hakkari’de Telli Terbiye Sistemli Bağcılığın Yaygınlaştırılması Projesi” uygulanacak.
Bağcılığın geliştirilmesini amaçlayan proje kapsamında, 1 ila 10 dekar arasında arazisi bulunan ve bağcılığa ilgi duyan 20 aileye destek verilecek. Üreticilere çevre ihata sistemi, telli terbiye sistemi, damlama sulama altyapısı ve asma fidanları yüzde 75 hibe desteğiyle sağlanacak.
Arıcılık sektörüne yönelik hazırlanan “Bal İşleme ve Paketleme Tesisi Projesi” kapsamında ise İl Özel İdaresi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde modern bir tesis kurulacak.
Biçer Mahallesi’ndeki İŞGEM’de tahsis edilen 300 metrekare kapalı alanda kurulması planlanan tesisin, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne uygun üretim yapacağı belirtildi.
Tesiste bal eritme, dolum, etiketleme ve paketleme işlemleri için gerekli teknik ekipmanların yer alacağı, bu sayede Hakkari’de üretilen balın standartlara uygun şekilde işlenerek pazara sunulmasının hedeflendiği ifade edildi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2024 verilerine göre Hakkari’de 1.364 arı yetiştiricisi tarafından yıllık ortalama 1.330 ton bal üretimi gerçekleştiriliyor. Kurulacak tesisle birlikte, markalaşma sürecini tamamlayan yaklaşık 200 ton balın modern koşullarda paketlenmesi planlanıyor.
Projelerin, kentte üretim kapasitesinin artırılmasına ve ürünlerin katma değerinin yükseltilmesine katkı sunması bekleniyor.




