Hem büyükbaş, hem küçükbaş hayvan sayısının azalması et üretiminde yetersizliğe neden oluyor. Son aylarda et fiyatlarına gelen zamlar dikkat çekerken, Ramazan öncesi etiketlerde de sessiz yükseliş başladı.

‘Hayvancılığın başkenti" olarak bilinen Hakkari’de yaklaşan Ramazan öncesinde kırmızı et fiyatları cep yakıyor. Bir ay öncesinde 400 liraya satılan dana etinin kilosu 520 liraya, kemikli etin fiyatı ise 500 TL’ye çıktı.

Eskiden kalabalık hanelere ortalama 10 -12 kilo et girerken son zamanlarda hanelere giren et miktarı 3 kiloya kadar düştü.

Beyaz ette ise durum farksız değil. Tavuk göğüs 180 lira, kanadın kilosu 150, tüm pilicin kilosu ise 110 liradan satılıyor.

Geçim sıkıntısı nedeniyle et almakta güçlük çektiklerini belirten vatandaşlar, ramazan öncesi et alamayacak duruma geldiklerini belirtiyorlar.

Mehmet Akbulut isimli vatandaş alım gücünün düştüğünü belirterek Hakkari’de kırmızı et tüketmenin lüks olduğunu söyledi.

Vatandaşlardan Sadullah Besi ise bir zamanlar Hakkari küçük baş hayvancılık merkezi olarak bilinen Hakkari’de etin bu kadar pahalı olmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. 

15 yıldır Özdemirler Sokağında kasaplık yapan Mücahit ve Adnan Temel, fiyatlardaki artışın en önemli sebebinin üretim ile ilgili olduğunu belirttiler.

Hakkarililer halaylarla Trakya'yı salladı Hakkarililer halaylarla Trakya'yı salladı

Hakkari’de hanelere giren et miktarında ciddi bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Temel “Daha önce kalabalık aileler 10 - 12 kilo et alabilirken şimdi ise en fazla 3 – 4 kilo et alabiliyor. Birçok aile kırmızı et almak için gelirken beyaz et alıp gidiyor. Şuanda dana eti 520, kemikli eti ise 500 TL’ye satıyoruz. Beyaz et fiyatları da günden güne artıyor” şeklinde konuştu.

Muhabir: Zeki Dara