Hakkari’de 1990’lı yıllarda güvenlik gerekçesi ile boşaltılan ve 2007 yılından itibaren maden firmalarının girmesi ile kısmi dönüşlerin başladığı Kavaklı köyü son günlerde maden ocakları protestosu ile gündemde.

22 Nisan tarihinde köy sakinleri doğalarının tahrip edildiği iddiası ile başlattıkları eylem 10 gününe girdi.

Maden çıkartılan sahaya yakın bir noktada çadır kuran vatandaşlar taleplerinin karşılanması çağrısını yeniledi ,

Bölgede birçok alanda maden arama çalışmaları devam ederken, önceden açılan bazı galerilerin girişi ise kapatılmış durumda.

Jandarmanın yoğun güvenlik tedbiri aldığı Kavaklı Köyü sakinleri de eylemlerinde kararlı oldukları mesajını veriyor.

Köy sakinlerinden 82 yaşındaki kanaat önderi Hacı Muhammed Kurt, “Ben Marunis köyü sakiniyim. Yıllarım bu bölgede geçti.  Bir şekilde buralarda idaremizi sağlıyordu. Van’da yaşıyorum. Bugün buraya geldim burası için ağlayasım geliyor. Allah bilir kimdir gelmiş benim evimin kapısını kazıyor. Bu bölgenin 17- 18 bin yaşayanı var. Bu toprakların sahibiler. Belki 100 gencimiz şuan asker ve silahaltında Yüzlerce avukatımız, öğretmenimiz, mühendisimiz var. Biz de bu devletin vatandaşıyız. Tek isteğimiz bu maden firmasının buradan çıkartılmasıdır. Yoksa biz köy sakinleri olarak birbirimize düşeceğiz. Elinde yetkisi olan herkesin bu soruna bir çözüm bulması gerekir” diye konuştu.

Maden sahasına yakın bölgede kurdukları çadırda başlattıkları eylemin devam ettiğini bildiren Zübeyir Duman da, “ Biz topraklarımızın davası için 9 gündür çadırda eylemimizi sürdürüyoruz. Günlerdir bu bölgede yaşayan halk bu soruna çözüm bulunması için bir çaba gösteriyor. Allah da kabul etmez vatandaşlar böyle taşlık alanda bekliyor. Biz yapıcıyız. Bu maden sorununa bir çare bulunması gerekir. Sahalar kapatılsa herkes evine gidecek. Tek talebimiz bu maden alanlarının kapatılmasıdır. Başka bir şey istemiyoruz. Burada huzur kalmadı. Ne gencimiz ne de yaşlımız bu durumdan memnun herkeste bir huzursuzluk var” dedi.

Hakkari'deki Marinüs Şelalesi büyülüyor Hakkari'deki Marinüs Şelalesi büyülüyor

Yıllar önce Van’a yerleşen köy sakinlerinden Ramazan Özer de tek isteklerinin hiçbir sorun çıkmadan köylerindeki maden sahalarının kapatılması olduğunu kaydetti ve “Köyün bütün ileri gelenleri ve gençler bölgede maden çıkartılmasını istemiyor. Buralar yıkıldı artık dağlarda bile su geçişi bile olmuyor. Yollarımız tahrip olmuş. Hepimiz kardeşiz bu soruna bir an önce bir çözüm bulunmalı” ifadelerini kullandı.

Cemil Çınar isimli köy sakini ise “Yıllardır bizim topraklarımız talan edildi. Buralarda hayvanlar yaşamıyor. Yollarımız bozuldu. Köyümüzü kapattılar. Buralarda yaşam alanı yok edildi. Biz rica ediyoruz bu madencileri köyümüzden çıkartın. Biz istemiyoruz. Buraları yok ettiler. Sebze meyve yetişmiyor. Köy sakinlerin huzuru kaçtı. Tek isteğimiz bunların buradan gitmesi. Bir haftadır buradayız bu durum devam ettikçe eylemlerimiz de devam edecektir. Kar da yağsa biz köyümüzü bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

Muhabir: Zeki Dara (ÖZEL)