HAKKARİ – Hakkari’de 13 Nisan’da meydana gelen heyelan nedeniyle Hakkari-Van Karayolu ulaşıma kapandı; kent ile Van ve Yüksekova arasındaki bağlantı kesildi.
Yolun uzun süre kapalı kalması, sivil toplum örgütlerinden siyasi partilere, milletvekillerinden muhtarlara kadar farklı kesimlerin tepkisine neden oldu.
Hakkari Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde; Hakkari Barosu, KESK, DİSK, ÖHD, İHD, Usta Öğreticiler Derneği, Cilo Doğa Derneği, HESOB, Hakkari ve Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odaları ile Hakkari ve Yüksekova Şoförler Cemiyetlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum, “Ulaşım haktır, yol güvenliği şarttır” şiarıyla sosyal medya üzerinden ortak bir kampanya başlattı.
Platform, #HakkariVanYolu etiketiyle yaptığı açıklamada, yolun günlerdir heyelan nedeniyle kapalı olduğunu ve kentin Van ile Yüksekova bağlantısının kesildiğini belirtti. Açıklamada, vatandaşların mağdur olduğu, acil hastaların risk altında bulunduğu, esnaf ve şoförlerin ise ciddi ekonomik kayıplar yaşadığı ifade edildi. Yolun yalnızca bir ulaşım güzergâhı değil, aynı zamanda hayati bir bağlantı hattı olduğu vurgulandı.
Sosyal medya paylaşımlarında “Hakkari Van yolu kapalı, ulaşım sağlanamıyor”, “Yollar kapalı, bakan nerede?” ve “Hakkari Van yolu açılsın” ifadelerine yer verildi.
Platform açıklamasında şu talepler sıralandı: Yolun güvenli hale getirilerek trafiğe açılması, kalıcı çözüm için Berçelan üzerinden alternatif bir güzergâh oluşturulması ve ulaşım hakkının güvence altına alınması.
Emek ve Demokrasi Platformu, başlatılan kampanyaya Türkiye genelindeki sendikalar, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarından destek beklediklerini belirtti.
Yolun kapalı kalması nedeniyle özellikle sağlık, ticaret ve günlük ulaşım alanlarında yaşanan aksaklıkların arttığı, yetkililerden ise sorunun çözümüne yönelik acil ve kalıcı adımlar beklendiği bildirildi.



