Türkiye'nin işsizlik oranının en yüksek olduğu illerinden biri olan Hakkari'de, kadınlar için istihdam olanakları son derece kısıtlı. Bu zorlu koşullarda, kadınlar terzilik yaparak hem geçimlerini sağlıyor hem de hayata tutunuyor.
285 bin nüfuslu Hakkari'de kadınlar, istihdam konusunda en dezavantajlı grupların başında geliyor. Düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalan veya kendi işini kurmaya çalışan kadınlar, büyük zorluklarla mücadele ediyor. Özellikle terzi atölyelerinde çalışan genç kızlar, başka iş imkanı bulamadıkları için günlerini dikiş makinelerinin başında geçiriyor.
Kadın ve erkek giyimi, yöresel gelinlikler ve nişan elbiseleri diken Hakkarili kadınlar, kendi emekleriyle geçimlerini sağladıkları için mutlu olduklarını ifade ediyor. İncelik ve zarafet gerektiren bu işte ustalaşan kadınlar, özenle seçtikleri kumaşları titizlikle kesip biçerek şık tasarımlara dönüştürüyor.
Hakkari'de 15 yıldır faaliyet gösteren Büşra Dikimevi, kendi işini kurmak isteyen kadınlar için hem eğitim yuvası hem de iş kapısı olarak öne çıkıyor. Bugüne kadar 50'den fazla kadının eğitim gördüğü dikimevinde, şu anda ev hanımları ve genç kızlar da dahil olmak üzere 9 kadın meslek öğreniyor. Eğitimlerini tamamlayan kadınlar, kendi işlerini kurmak için deneyim kazanıyor.
Büşra Dikimevi, Hakkari'de kadınlar için sadece bir iş yeri değil, aynı zamanda bir eğitim ve dayanışma merkezi. Nurgül Koyun'un önderliğinde, kadınlar hem meslek öğreniyor hem de kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir gelecek inşa ediyorlar.
3 yıldır Büşra Dikimevi'nde çalışan modelist Aysel Altun, genç kızlara mesleğin inceliklerini öğretiyor.
Hayalinin gelinlik mağazası açmak olduğunu belirten Altun, "Modelistim, 3 senedir Nurgül Hocam ile çalışıyoruz. Çizim yapıyoruz, model çıkarıyoruz. Abiye elbiseler, yöresel kıyafetler dikiyoruz. Allah nasip ederse ben de gelinlik mağazası açmayı düşünüyorum. Nurgül Hocamla çok iyi günlerimiz oldu" diyerek mesleğe olan tutkusunu dile getiriyor.
Hem okuyup hem de meslek öğrendiğini anlatan ev hanımı Mehtap Gezer, "Hem eğitimime devam ediyorum hem de iş öğreniyorum. Yöresel kıyafetler dikiyoruz. Hocamızın yardımı ile gelinlik, nişan elbiseleri dikiyoruz. Hem çalışıyor hem okuyoruz. Zamanımız dikiş yaparak geçiyor. Ekstradan evde kullanmadığımız elbiseler, pantolonlar, çantalar olsun getirip burada değerlendiriyoruz. İşimizi severek yapıyoruz. Bu yıl mezun olup kendi işyerimi açmayı düşünüyorum. Bize bu imkanı sunan Büşra Dikimevi'ne Nurgül Hocamıza çok teşekkür ediyoruz" sözleriyle hem eğitim hem de iş hayatını bir arada yürüttüğünü anlatıyor.
Büşra Dikimevi'nde 4 yıldır meslek öğrenen Havva Kurt da hem okuyup hem mesleğin inceliklerini öğrendiğini belirtiyor ve ileride kendi işini kurmayı hedeflediğini söylüyor.
Büşra Dikimevi sahibi Nurgül Koyun, 15 yıldır terzilik ve modelistlik yaptığını, aynı zamanda öğrencilere meslek öğrettiğini belirtiyor.
Bugüne kadar 40-50 civarında öğrenci yetiştirdiğini ve birçoğunun kendi işini kurduğunu söyleyen Koyun, "Bir kadının isterse yapamayacağı hiçbir şey yok. Yeter ki cesaretli, istekli ve azimli olsun" diyor.
Düğün sezonunun yaklaşmasıyla birlikte nişan elbiseleri, yöresel gelinlikler ve damatlıklara olan talep artıyor. Müşterileri memnun etmenin zor olduğunu belirten terzi kadınlar, işlerini severek yaptıklarını ve her türlü zorluğun üstesinden geldiklerini ifade ediyor.