HAKKARİ-TÜBİTAK tarafından yürütülen 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programı kapsamında Hakkâri önemli bir başarı elde etti. 2025–2026 dönemi başvuru sonuçlarına göre il genelinde 45 bilim fuarı desteklenmeye hak kazandı. Bu fuarlarda yaklaşık 680 öğrenci projesi sergilenecek.

YRP heyetinden Derecik'e ziyaret
YRP heyetinden Derecik'e ziyaret
İçeriği Görüntüle

Son üç yılda bilim fuarlarına olan ilginin istikrarlı biçimde arttığı görüldü. 2023 yılında 12 olan desteklenen fuar sayısı 2024’te 32’ye, 2025–2026 döneminde ise 45’e yükseldi. Yapılan 96 başvuru arasından kabul edilen projeler, belirlenen takvim doğrultusunda okullarda kurulacak stantlarda ziyaretçilerle buluşacak.

12-141

Başvuru sürecinde Hakkâri merkez ve ilçelerinde öğretmenlere yönelik proje hazırlama eğitimleri düzenlendi. Okul yöneticileri ve danışman öğretmenlere rehberlik desteği sağlandı. Yürütülen koordineli çalışmalar sonucunda hem başvuru sayısında hem de proje niteliğinde artış sağlandı.

İl Millî Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, bilim fuarlarının öğrencilerin yalnızca akademik gelişimine değil; özgüven, araştırma ve problem çözme becerilerine de önemli katkılar sunduğunu belirterek okullara sürece aktif katılım çağrısında bulundu.

İl MEM TÜBİTAK İl Koordinatörü İdris Arslan ise İl ve İlçe MEM AR-GE birimleri arasındaki güçlü koordinasyonun başarıyı beraberinde getirdiğini ifade ederek, başvuru sürecinde okullarla birebir iletişim kurarak projelerin nitelikli şekilde hazırlanmasına rehberlik ettiklerini söyledi.

11-275

Yetkililer, elde edilen sonucun yalnızca sayısal bir artış olmadığını, Hakkâri’de güçlenen proje kültürünün ve artan bilimsel farkındalığın somut bir göstergesi olduğunu vurguladı. Sümbül Dağı’nın gölgesinde ve Zap Suyu’nun kıyısında yetişen öğrenciler, bilim fuarları sayesinde araştırma yapma, üretme ve kendini ifade etme becerilerini geliştirerek geleceğe hazırlanıyor.

Muhabir: Tahir DAYAN