Hakkari Üniversitesi sık sık deprem uyarıları ile gündeme gelen kenti afetlere karşı dirençli hale getirmek için önemli bir adım attı.
Üniversite tarafından başlatılan çalışma hakkında bilgi veren Hakkari Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur, kentin depremsellik durumunu göz önünde bulundurarak depreme dirençli mimari projelerin uygulanması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Bodur, Üniversitenin Zeynelbey yerleşkesinde açılacak laboratuvarda Hakkari bölgesinin depremsellik durumundan hareketle, depreme ilişkin verilerin elde edilip analiz edileceği ve gerekli değerlendirmelerin yapılacağını kaydetti.
Hakkari’nin ciddi bir kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bodur, “Hakkari birinci derece deprem bölgesidir. Bu nedenle aktif fayların etkisi ile oluşan yüzey kırıkları, kaya düşmeleri ve toprak kaymaları gibi kütle hareketlerinin meydana gelmesi kaçınılmazdır. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak kentin yapılaşmasında mutlaka ve mutlaka deprem yapı yönetmeliğinin uygulanması gerekmektedir. Yapıların sağlıklı bir şekilde oluşturulabilmesi için öncelikle zemin özeliklerinin belirlenmesi ve buna bağlı olarak planlaması ve projelendirilmesi ile yapılarda kullanılacak malzemeler ve işçiliğin kaliteli olması gerekir” dedi.
Hakkari’deki yapı stokunun dikkatli bir şekilde gözden geçirilip mevcut yapıların depreme dayanıklılık durumlarının incelenmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur, binaların beton kalitesi ve donatı durumlarının inceleneceğini söyledi.
Bodur, Hakkari Üniversitesince oluşturulan komisyon başkanı sıfatıyla 2011 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Hakkari ile ilgili kentleşmeye ilişkin bir rapor sunduklarını belirtti.
İlgili bu raporda kentin depreme karşı dirençli hale getirilebileceği bilgisini paylaşan Bodur, "2-3 katlı modern mimari yapılar kentleşme bakımdan önemlidir. Bu depreme dayanıklı yapıların inşası ile güvenli bir yaşam alanı oluşturmak mümkündür" ifadelerini kullandı.