Şemdinli’de ilkbahar aylarında yüksek rakımlı bölgelerde doğal olarak yetişen çiriş otu, her yıl olduğu gibi bu yıl da bir çok insan için ekmek kapısı olmaya hazır.

Uzmanlar, bu otun özellikle C vitamini açısından zengin olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirdiği, idrar yolu enfeksiyonlarının hızla iyileşmesini sağladığını, sivilce, egzama gibi cildiye rahatsızlıklarının iyileşme sürecine önemli katkılar sunduğunu belirtiyor.

Hakkari'de dereye düşen Keskin'in cenazesi bulundu Hakkari'de dereye düşen Keskin'in cenazesi bulundu

Dağlardan topladığı çiriş otunu ilçe merkezinde satan Hadi Er, Çiriş’in tam bir şifa deposu olduğunu dile getirerek, “Bu ot ilkbaharda dağlarda yetişiyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren, 2 bin rakımlı  yüksek bölgelere çıkıp topladığımız otları ilçe merkezine getirerek satışını yapıyoruz.

Tam bir şifa deposu, birçok hastalığa iyi geliyor. Başta akciğer, karaciğer, damar hastalıkları ve kemik ağrısı olmak üzere daha birçok faydası olduğu söyleniyor.  Özellikle yemeklerde çok kullanıyoruz. En çok bulgur pilavı, pirinç pilavı şeklinde hazırlayanlar var. Ayrıca çorba, haşlayıp ıspanak yemeği gibi yumurtalısı da yapılıyor. Sadece ilkbahar aylarında yetişen bu otun ömrü oldukça kısadır. Çok çabuk sarardığı için tazeliğini koruyamıyor o yüzden uzun süre satamıyoruz” dedi.

Kaynak: NİRGÜL UYSAL