HAKKAR-Hakkari’de 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağları’nda bulunan ve yaklaşık 20 bin yıllık geçmişe sahip buzulların, küresel ısınma nedeniyle her geçen yıl alan kaybettiğini ifade eden Alaeddinoğlu, bu yıl bölgede görülen yoğun kar yağışının buzulların ömrünü uzatmayacağını vurguladı.

Alaeddinoğlu, “Kar yağışı su bilançosu açısından önemli katkı sunar. Ancak yaz aylarında büyük ölçüde eriyeceği için buzulların korunmasına doğrudan bir etkisi olmaz” dedi.

2-1905

“Yaz aylarında erime hızlanacak”

Bölgedeki sıcaklık artışının özellikle yüksek kesimlerde daha fazla hissedildiğini dile getiren Alaeddinoğlu, “Ovalarda 1-2 derece olan sıcaklık artışı, Cilo gibi yüksek alanlarda 6-7 dereceye kadar çıkıyor. Bu durum buzulların hem yüzeyden hem de içten erimesine neden oluyor. Temmuz ve ağustos aylarında erime daha da hızlanacak” diye konuştu.

3,

“İnsan hareketi de süreci hızlandırıyor”

Buzullar üzerinde yürünmesinin ciddi risk taşıdığına dikkat çeken Alaeddinoğlu, bunun hem erime sürecini hızlandırdığını hem de çatlaklar nedeniyle can güvenliğini tehdit ettiğini belirtti. Alaeddinoğlu, “Buzullar üzerinde gezilmesi kesinlikle yasaklanmalı” ifadelerini kullandı.

4-927

Hakkari’de endemik ters laleler için sıkı denetim
Hakkari’de endemik ters laleler için sıkı denetim
İçeriği Görüntüle

“Örtüyle korunmalı, özel yasa çıkarılmalı”

Dünyanın farklı bölgelerinde buzulların korunması için çeşitli yöntemler uygulandığını hatırlatan Alaeddinoğlu, Cilo buzulları için de benzer adımların atılması gerektiğini söyledi.

Alaeddinoğlu, “Buzullar birer doğal miras. Üzerlerinin özel örtülerle kapatılması erimeyi tamamen durdurmaz ama süreci yavaşlatır. Bununla birlikte mutlaka özel bir yasa çıkarılarak bu alanlar sıkı şekilde korunmalı” dedi.

5-558

Turizm için de önemli değer

Cilo Sat Dağları’nın 2020 yılında milli park ilan edildiğini hatırlatan Alaeddinoğlu, bölgenin her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırladığını belirterek, “Buzullar korunursa hem gelecek nesillere aktarılır hem de kontrollü turizm açısından önemli bir değer olmaya devam eder” diye konuştu.

Uzmanlara göre, mevcut koşullar devam ederse buzulların erime süreci sürecek; ancak alınacak önlemlerle bu süreç yavaşlatılabilir.

6-393

7-297

8-208

Kaynak: DHA