Yıllardır farklı bölgelerinde madencilik faaliyetinin yapıldığı Hakkari’de 40’a yakın maden firması kurşun – çinko madenini çıkartmaya devam ediyor.

15 yılı aşkın bir süredir maden çıkartılan bir bölge olan Kavaklı Bölgesi sıra dışı bir eyleme ev sahipliği yapıyor.

22 nisan tarihinden beri köylerindeki arazilerin tahrip edildiğini, doğalarının kullanılamaz hale getirildiğini ileri süren bölge sakinleri 5 gündür protesto eylemlerini sürdürüyorlar.

Jandarmanın güvenlik tedbiri aldığı maden sahasına yakın bölgede Marinüs Deresi kenarında bir araya gelen ve yaş ortalaması oldukça yüksek olan eylemcilerin büyük bir çoğunluğu hayatlarında ilk defa bir eyleme katıldığını belirtiyor.

Ellerine aldıkları bastonları ile zaman zaman yürüyüş yapan 70’lik eylemciler maden firmasının bölgeden çıkartılmasını talep ediyor yetkililere haklarını koruma çağrısı yapıyorlar.

72 yaşındaki Cabbar Kurt, yıllarca yaşadığı köyünü terk edip önce Hakkari’ye taşındığını şimdi ise Van’a yerleştiğini anlattı.

İlk defa böyle bir eyleme katıldığını söyleyen Kurt, ömrünün büyük bir bölümünü geçirdiği köyünde karşılaştığı manzaranın ürkütücü olduğunu iddia etti.

Hakkari'nin küçük mucidi TEKNOFEST'e davet edildi Hakkari'nin küçük mucidi TEKNOFEST'e davet edildi

Kurt, “Bu millet bu toprağın sahibidir. Kimsenin ayrı bir memlekette ayrı bir toprağı yok. Bu yöre hepimizindir. Yetkililerin vicdanı kabul ediyor mu? 7- 8 kişi 2 bin dönüm araziyi telef etmeye yetkisi var mıdır? Allah kabul eder mi bun? Görüyorsunuz biz buralarda yüzlerce hayvan besliyorduk. Şimdi ne ediyorlar. Bak bu ağaçları görüyorsunuz. Bu fidanları görüyorsunuz. Bir fidanı kesmek bir insanı öldürmektir. Biz bunu istemiyoruz. Biz hiç bir şey istemiyoruz. Amacımız bu inşaatların bu şantiyelerin buradan gitmesidir. Herkesin tek isteği bu. Bunlar buradan gitsin” diye konuştu.

Eylem1

Selim Duman isimli köy sakini ise köyler boşaltılmadan önce Marinüs Deresinde 10 binlerce küçük baş hayvan beslendiğine dikkat çekti ve ekledi “Buranın iklimi Akdeniz iklimi gibidir. Yayla gibi sert değildir. Şimdi o hale getirilmiş ki bir tane koyun dahi beslenemiyor. Bir galeri izni almışlar. Bir ağacın dalına dahi dokunmayacağız demişler. Fakat bu derede bir tane ağaç bile bırakmamışlar. Bölge adeta bri heyelan bölgesi olmuş. Kaymış her yer. Yani burada barınacak yaşam alanımız daralmış. Bizim de büyüklerimizden isteğimiz buna bir an önce çare bulunsun. Halk bunların buradan gitmesini istiyor”

84 yaşındaki Pirmuz Kurt ise 30 yıl önce köylerinin boşaltıldığına dikkat çekti ve köylerine geri dönmek istediklerini dile getirdi.

Bölgedeki maden faaliyetleri nedeniyle yollarının kullanılmaz hale geldiğini dile getiren Kurt, maden firmalarında çalıştırılan personellerin Kavaklı sakini olmadığının altını çizdi ve köylerindeki madencilik faaliyetinin tamamen durdurulmasını istedi.

Köy sakinleri bugün itibari ile 50 kişilik guruplar halinde talepleri karşılanana kadar nöbet eylemini sürdürme kararı aldılar. 

Öte yandan Hakkari Valiliğinin köy sakinlerinin çağrı ve talepleri üzerine maden firmalarının bölgeye vermiş olabileceği tahribatı tespit etmek için ilgili kurumlar aracılığı inceleme başlattığı öğrenildi. 

Muhabir: Zeki Dara (ÖZEL)