Kentteki tarihi Mir (Çölemerik) Kalesi ve çevresinde, kaya düşüşü gibi olası kütle hareketlerine karşı önlem almak amacıyla kaya ıslahı çalışması yapılacak.
Mir Kalesi'nin bulunduğu bölge kaya düşmesi gibi kütle hareketleri riski bulunuyor. Yapılacak kaya ıslahı çalışmalarıyla, bu riskin en aza indirilmesi hedefleniyor.
İl Özel İdaresi tarafından yapılan ihale ilanında Mir Kalesi’ndeki kaya ıslahının 4734 sayılı İhale Kanunun 19. Maddesine göre açık ihale usulü ile gerçekleştirilecek.
Hakkari İl Sesi Gazetesi’nde yayımlanan ilanda tekliflerin yalnıza Elektronik Kamu Platformu (EKAP) üzerinden elektronik ortamda verilebilecek.
Hakkari'nin Dağgöl Mahallesi'nde bulunan Mir Kalesi, yaklaşık 3 bin 706 metrekarelik bir alana sahiptir. Tarihi kaynaklara göre, Kale XIII. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Hakkari Beyleri tarafından ikametgah olarak kullanıldı. Bölge, geçmişte önemli bir yerleşim olarak biliniyor, ancak yüzeydeki yer miktarı ve mimari yapılar hakkında yeterli bilgi bulunmuyor.
Hakkari Valiliği ve İl Özel İdaresinin desteği ile 2024 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle, Van Müze Müdürlüğü öncülüğünde Mir Kalesinde bir arkeolojik kazı çalışması başlatılmıştı. belli bir süre devam eden çalışmalara daha sonra ara verildi.
13. Yüz Yılın ikinci yarısından itibaren, Hakkâri beylerinin yönetim merkezi olan Çölemerik (Mir) Kalesi, geçen yıl ziyarete açılmıştı. Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri 44 yıl sonra kaleyi ziyaret eden ilk kafile olmuştu.
17. yüzyılda, ünlü Türk seyyahı Katip Çelebi, 1830'lu yıllarda, İngiliz coğrafyacısı William F. Ainsworth ve 1885 yıllarında Fransız gezgin Henry Binder, Hakkâri'ye gerçekleştirdikleri ziyaretlerde şehirle ilgili yaptıkları tasvirlerde, özellikle Mir Kalesi'ne genişçe yer vermişlerdi.
Uzun bir süre Hakkari Beylerinin yönetim merkezi konumunda olan Çölemerik (Mir) Kalesi, Hakkâri tarihi açısından büyük bir önem arz etmektedir.