Yıl başından bu yana Hakkari’de büyüklüğü 4 ve üzerinde en az 5 deprem meydana geldi. 

Son zamanlarda Hakkari bölgesinde ard arda yaşanan  küçük  çaplı depremler, gözleri bu bölgede olabilecek büyük depremlere ve hareketlenen Yüksekova - Şemdinli fay hattına çevirmiş durumda.

Kentte meydana gelmesi muhtemel depreme dair, yeterli önlemler alınıyor mu? Depreme karşı bölge halkı hazır mı?

Bu durum bölge sakinlerinin binaların durumu ve beklenen yıkıcı depreme yönelik hazırlıklar konusunda korku duymasına ve tartışmalara yol açarken, şehrin büyük bir depreme hazır olup olmadığı ise merak konusu .
 
Geçtiğimiz hafta bir konferans ve bir seminere ev sahipliği yapan Hakkari’de uzmanlar büyük bir deprem beklediklerini bildirdi.

Şehrin göbeğindeki yapıların önemli bir kısmı yorgun bir görüntü verirken, aralarında SGK il binası, eski belediye hizmet binası, kültür müdürlüğü gibi bir çok kamu binası ve çok sayıda kuruma ait lojman için yıkım kararı verildi.  

Hakkari Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Jeolog Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur, Kahramanmaraş’ta yaşanan yıkıcı depremlerin ardından Hakkari bölgesinde depremlerin arttığını söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur, kentte 7 ve üzeri büyüklükte depremin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti ve ekledi:  "Aslında Maraş depreminden sonra Arap levhası Doğu Anadolu levhasını sürüklemektedir ve ilimiz iki levhanın tam sınırındadır. Bu duruma bağlı olarak depremler meydana geliyor ve büyük bir deprem meydana gelebilir."

Olası bir depremde Hakkari’ye giriş ve çıkışların sorun olabileceğine dikkat çeken Bodur, zaman kaybetmeden alternatif yol için tedbir alınması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Aynı zamanda çok sayıda bilim insanı ve uzman Hakkari’nin güçlü bir depreme hazır olmadığını söylüyor. Acil durum ve afet uzmanlarından inşaat mühendisi olan Faruk Görünüş kentte 6 bin bina bulunduğunu, bunların 4 bininin kaçak yapıldığını ya da bu 4 bin binanın deprem standartlarına uygun yapılmadığını söylüyor.

Görünüş, kentin coğrafyasına dikkat çekerek, "Hakkari'de deprem olursa 20 dakika içinde şehir içi ve şehir dışı yol kapanacak. Yolların bozuk olması nedeniyle şehir merkezinden yeni köprüye kadar araç kuyrukları uzun olacak (20 kilometre). Depremler sonucunda toprak kaymaları meydana gelecek ve Hakkari ile Van arasındaki yol kapanacak. Bu durumda yardım 48 saat boyunca şehre ulaşamayabilir." dedi.

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa ise kentteki eski binaların yenilenmesi gerektiğini hem bölge sakinlerinin hem de devletin daha çok tedbir alınması gerektiğine dikkat çekiyor. 

Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, katıldığı deprem seminerinde depremin er yada geç geleceğini, devlet olarak tedbirler aldıklarını ve almaya devam ettiklerini söyledi. 

Acil durumlar için şu anda 16 kişilik ekiplerden oluşan 2 bin kişiye eğitim verildiği bilgisini paylaşan Vali Çelik, ayrıca kent merkezi ve Yüksekova ilçesinde çadır ve konteynır temin edildiğini sözlerine ekledi. 

Deprem konferansına dinleyici olarak katılan Kahramanmaraş’taki yıkıcı depremi yaşayan Hakkari Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Fatma Turna, son aylarda depremin yetkililerin ve halkın gündeminde olmasının iyi olduğunu ancak pratikte çok zayıf olunduğunu söyledi. 

Turna, herkesi Maraş’taki gibi bir felaketin yaşanmaması için ellerinden geleni yapmaya çağırdı.

Muhabir: Zeki Dara (ÖZEL)