Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, Hakkari’nin de içinde bulunduğu sınır bölgelerindeki illerin kırsalı bölgelerinde bulunan mayınların temizliğine ilişkin Türkiye büyük millet Meclisine soru önergesi verdi.

Düşünmez, Milli savunma Bakanı Yaşar Güler’in yazılı olarak yanıtlaması istemi ile verdiği önergede Türkiye’nin Ottowa Sözleşmesi’nin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Milletvekili Düşünmez, önergesinin gerekçesinde Hakkari, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Iğdır, Kars, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van illerinde bulunmaktadır. 1950’lilerden itibaren mayın döşenmesi işleminin söz konusu olduğu bu iller, üç dört kuşaktır kara mayınlarıyla yaşamaktadır.  

Mayın kaynaklı binlerce can kaybı ve yaralanmaların yaşandığı milyonlarca metrekare toprak, bir an önce kara mayınlarından temizlenmelidir. Mayınlı alanların temizliğinde yaşanan her gecikme, önlenebilir olan daha fazla mağduriyet ve kayıpla sonuçlanacaktır.

Hakkari'de ucuz kıyafette son gün Hakkari'de ucuz kıyafette son gün

DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e şu soruları yöneltti 

* Türkiye tarafından Eylül 2003'te imzalanan ve Mart 2004'te yürürlüğe giren Ottowa Sözleşmesi kapsamında taahhüt edilen işlemler nelerdir? 2024 yılına kadar imzalanan sözleşmeye istinaden yaptığınız çalışmalar nelerdir?

* Hakkari, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Iğdır, Kars, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van illerinde bulunan mayınların temizlenme işlemi hangi aşamadadır. Bu mayınların temizlenme işleminin bitmesi için belirlediğiniz tarih nedir?

* Hangi iç bölgelerde ve sınır bölgelerinde, tehlike saçmaya hazır halde ne kadar  anti-personel kara mayını, anti-tank mayını ve savaş artığı patlayıcı bulunmaktadır?

* 2024 yılına kadar söz konusu bölgelerde ne kadar mayın temizlenmiştir?

* Mayın mağdurlarına ilişkin olarak tarafınızca kapsamlı veri toplanmış mıdır? Şimdiye kadar kaç insanımız mayınlar sebebi ile hayatını kaybetmiş, yaralanmış, zarar görmüştür?

* Mayınların yol açtığı sorunların araştırılması, kamuoyuna aktarılması, toplumsal duyarlılığın geliştirilmesi ve mayınlı bölgelerde bulunan halkın özellikle de çocukların eğitilmesi amacıyla tarafınızdan herhangi bir risk eğitimi programı düzenlenmiş midir? Düzenlenmemişse uygulamaya konulacak mıdır?

Editör: Zeki DARA