HAKKARİ - Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Hakkari’de 2026 yılının Ocak ayında art arda yaşanan intihar vakalarına ilişkin açıklamada yaşanan ölümlerin bireysel olaylar olarak ele alınamayacağını, derinleşen yapısal ve toplumsal sorunların sonucu olduğunu söyledi.

Sosyal medya platformu X üzerinden değerlendirmelerde bulunan Bartın, Hakkari’nin uzun süredir intihar vakalarının yoğunlaştığı iller arasında yer olduğunu belirterek, özellikle gençler ve kadınlar açısından kalıcı bir risk alanı oluştuğuna dikkat çekti.

Bartın, bu durumun bütünlüklü bir toplumsal sorun olarak ele alınmadığını söyledi.

Çukurca’da satranç turnuvasına yoğun katılım
Çukurca’da satranç turnuvasına yoğun katılım
İçeriği Görüntüle

İntiharların yalnızca bireysel psikolojiye indirgenmesinin gerçeği çarpıttığını ifade eden Bartın, kentte yaşamın, şiddet, yoksulluk ve işsizlikle kuşatıldığını dile getirdi. Gençlerin geleceksizlikle, kadınların çok katmanlı eşitsizlik ve görünmez şiddetle, emekçilerin ise ağır bir geçim kriziyle karşı karşıya bırakıldığını belirtti.

Kamusal ruh sağlığı hizmetlerinin yetersizliğine ve sosyal destek mekanizmalarının işlevsiz hale getirildiğini öne süren Bartın, ortaya çıkan tablonun bireysel çaresizlikten çok daha fazlası olduğunu ifade etti.

Bartın açıklamasında, Hakkari Merkez Biçer Mahallesi’nde 19 yaşındaki A.A.’nın, Şemdinli’de 21 yaşındaki B.D.’nin ve Durankaya beldesinde 52 yaşındaki S.Ö.’nün yaşamını yitirmesinin, aynı coğrafyada biriken ağır toplumsal basıncın sonucu olduğunu ifade etti.

Bu ölümlerin birbirinden kopuk olaylar olarak değerlendirilemeyeceğini vurgulayan Bartın, 2000–2023 yıllarını kapsayan verilerin de Hakkari’deki yapısal risklere işaret ettiğini belirtti.

İlgili bakanlıklara çağrıda bulunan Bartın, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Hakkari özelinde acil sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Veriye dayalı, yerel dinamikleri gözeten kapsamlı psikososyal destek ve intiharı önleme politikalarının hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Bartın, yoksullukla mücadele, güvenceli istihdam ve gençler ile kadınlar için koruyucu kamusal mekanizmalar oluşturulması gerektiğine işaret etti.

Bartın, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Yaşam hakkının bu denli aşındığı bir yerde suskunluk idari bir zaaf değil, açık bir siyasal tercihtir. Hakkari’de yaşanan her yeni intihar, bu tercihin ağır sonuçlarını gözler önüne sermektedir.”

Muhabir: Zeki DARA