Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde ikamet eden Müselma Sakin, annesinden öğrendiği kilim dokumayı ilçede yaşayan kadınlara öğretirken aynı zamanda bu değerin kuşaktan kuşağa da aktarılmasına vesile oluyor. 

Şemdinli'de Halk Eğitim Merkezi'nde geleneksel kilim dokuma alanında usta öğretici olarak eğitim veren Sakin, bu geleneği kadınlara öğreterek yok olmasını istemediğini söyledi.

Yaklaşık 10 yıldır kilim dokuma alanında usta öğretici olarak görev yaptığını ve çok sayıda kadına dokuma işini öğrettiğini söyleyen Sakin, " Benim amacım bu geleneği bu kültürü yaşatmak, insanlara tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak. Bu yüzden elimden geldiğince öğrencilerime bu geleneksel mirası öğretmeye çalışıyorum.  İleride bu meslek sayesinde kendi ayakları üzerinde durabilirler. Hiçbir şeyi yapamasalar bile kendi evlerinde tezgâh kurup kilim dokuyarak gelir elde edebilirler” dedi.

BENİM ÖĞRETMENİM ANNEMDİ

1997 yılında annesinin yanında öğrenci olarak başladığı kilim dokuma işini zamanla çok sevip, bu işi meslek olarak yapmaya başladığını söyleyen Sakin,  “Şemdinli’de 1987 de ilk kilim atölyesini açan annem Sinem Sakin'di. Yıllarca Halk Eğitim bünyesinde usta öğretici olarak birçok insan yetiştirdi. Bu alandan emekli oldu. O zaman annemin yaptığı kilimler çok büyüktü. Böyle boydan boya, şuan ki kilimler küçük ama ona rağmen biz o kadar hırslıydık, o kadar becerikliydik ki, o dönemlerde her birimiz ayrı ayrı ayda bir kilim bitiriyorduk, o kadar severek yapıyorduk. Bu yüzden bence herkes kilim dokumayı öğrensin. Bu kültür hep gün yüzünde olsun hep yaşasın ve sürdürülsün.  Bende annemin izinden gidiyorum. Onun gibi bir sürü usta yetiştirmeye çalışıyorum. Kilim dokuma işi zor bir iş ama öğrendikten sonra da çok severek yapılan bir iş oluyor. Biz genelde Hakkari yöresine ait dokuma türünü yapıyoruz. Şemdinli yöresine ait Herki kilimlerini de ağırlıklı olarak yapıyoruz. Bizde daha çok Sine, Sumak, Kesnekar isimli dokuma türleri var. Şimdilik kilimlerimiz çok büyük değil, masa örtüsü, isimlik, koltuk, araba örtüleri, kol çantası, sırt çantası ve heybe yapıyoruz. Daha halı da dokumadık inşallah ilerleyen zamanda onu da dokuyacağız” şeklinde konuştu.

KİLİM DOKUMA DİKKAT İSTER

Kilim dokumanın ince bir işçilik ve dikkat gerektiren bir iş olduğunu söyleyen Sakin, “Kilim dokurken en önemli şeyi kenarlarının çekmemesi, bir de renk uyumu çok çok önemli. Çünkü bir kilimde renk uyumu olmazsa eğer örnek ne kadar güzel olursa olsun kilimin güzelliği ortaya çıkmaz. Kilim kendini göstermez” dedi.

Üç aydır kilim dokuma kursuna gelen Hatice Özkoyuncu, kilim dokumanın ilk başlarda ona zor geldiğini ama öğrenince çok zevkli bir iş olduğunu dile getirerek, "3 aydır kursa geliyorum. Öğrenme aşaması zor, bazen hata yapabiliyoruz. Hata yaptığımızda tekrar söküyoruz. Çünkü sökmezsek kilimlerimiz güzel olmaz eğri olur. Ama bu işi öğrendikten sonra ne kadar zevkli olduğunu görüyor ve severek yapıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Hakkari İl Sesi Gazetesi-NİRGÜL UYSAL