Türkiye'nin AB nezdinde tescillenen 24'üncü coğrafi işaret tescilli ürünü olan Bursa şeftalisi, lezzeti ve aromasının yanı sıra kalitesi ve uzun raf ömrüyle ön plana çıkıyor. Bursa Ovası'nda yetiştirilen ve Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilen şeftali, bu yıl hem rekoltesiyle hem de hasat zamanında alınan AB tesciliyle üreticisinin yüzünü güldürdü.20240719 2 64795070 103115357

"Avrupa ülkelerine artık daha fazla şeftali gidecek"

Bursa Bölgesi Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatif Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özkan, şeftalinin tescillenmesini sevinçle karşıladıklarını söyledi.

Merkez Bankası faiz oranını yüzde 50'de sabit tuttu Merkez Bankası faiz oranını yüzde 50'de sabit tuttu

Bursa şeftalisinin Türkiye'de 2018 yılında coğrafi işaret olarak tescil edildiğini belirten Özkan, şöyle konuştu:
"Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla AB'ye coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. İnceleme süreci tamamlanan Bursa şeftalisinin tescili, 15 Temmuz'da AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı. AB tescili almasıyla dünya çapında markalaşmayı hedefliyoruz. Bursa şeftalisi, iri, renginin koyu kırmızı, içinin dolu ve şeker oranının yüksek olması gibi özellikleriyle ön plana çıkıyor."Thumbs B C D67C169533735165F10436039Dcc71Ad

Özkan, yıllardır AB ülkelerine şeftali ihraç ettiklerini dile getirerek, "Ürünümüzün iyi ve kaliteli olduğunu zaten biliyorduk ama bunu Avrupa'ya ve dünyaya duyurabilmek için tescile ihtiyacımız vardı. Bunu da tescil ettirdik. Bundan sonra hedefimiz, Avrupa Birliği ve diğer ülkelere daha fazla ürün göndermek." ifadesini kullandı.
Özkan, şeftalide geçen yıl 60 bin ton civarında gerçekleşen rekoltenin bu yıl 100 bin ton olmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.
Şeftali üreticisi Haluk Kürel de tescil alması sayesinde Bursa şeftalisinin çiftçiye daha fazla kazanç sağlayacağını dile getirdi.

Kaynak: AA