Avrupa Birliği Komisyonu, İsrail'e yönelik ticari imtiyazların kısmen askıya alınması ve bazı İsrailli yetkililere yaptırım uygulanması için üye ülkelere teklif sundu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ile Ticaretten Sorumlu Üye Maros Sefcovic, Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında konuya ilişkin açıklama yaptı.
Kallas, "İsrail hükümetinin Gazze'ye yönelik saldırıları savaşın tırmanmasına ve insani krizin daha da ağırlaşmasına yol açıyor" dedi.
AB yetkilisi, hedefin İsrail'i cezalandırmak değil, Gazze'deki insani koşulları iyileştirmek olduğunu belirtti.
Ticari anlaşma askıya alınacak
Sefcovic, AB ile İsrail arasındaki Avrupa-Akdeniz Anlaşması'nın ticarete ilişkin bazı hükümlerinin askıya alınacağını açıkladı.
"İsrail'den yapılan ithalata, AB'nin serbest ticaret anlaşması bulunmayan diğer ülkelerden gelen mallarla aynı düzeyde gümrük vergisi uygulanacak" diye konuştu.
Sefcovic, 2024'te AB ile İsrail arasındaki ticaret hacminin 42,6 milyar avroya ulaştığını hatırlatarak, teklifin "Gazze'de giderek derinleşen insani krize verilmiş orantılı bir yanıt" olduğunu vurguladı.
İsrail'den tepki
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, AB Komisyonu'nun teklifine sosyal medya hesabından tepki gösterdi.
Saar, teklifin "ahlaki ve siyasi açıdan çarpık" olduğunu savunurken, İsrail'e karşı atılacak adımlara karşılık verileceğini kaydetti.
Teklifin yürürlüğe girmesi için AB Konseyi'nde üye devletlerin nitelikli çoğunlukla onayı gerekiyor.