HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yayınladığı rapora göre, Hakkari, Avrupa’da havası en kirli ilk üç şehir arasındadır. Her geçen gün artan hava kirliliğinin başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere insan sağlığını olumsuz şekilde etkilediği görülmektedir.

Hakkari’de kış aylarında, hava’yı, solumak günde 3,09 sigara içmeye eş değerdir. Hakkari devlet hastahanesi göğüs uzmanlarına göre kış aylarında hava kirliliğinden dolayı hasta sayısında büyük artış görülmektedir.

Hakkari valiliğine bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı’nın dağıttığı kalitesiz kömür hava kirliliğine neden olan ilk etkendir. Her gün gelişen Türkiye koşullarında Hakkari’de yaklaşık iki yıldır başlatılan doğal gaz kullanımına hala geçilememiştir. Bu bağlamda;
1) Bakanlığınız tarafından iller bazında ve periyodik olarak hava kirliliği ölçümleri yapılmakta
mıdır? Yapılmaktaysa Hakkari’de hava kirliliğinin tespiti doğrultusunda son 10 yıla göre
ulaşılan bulgular nelerdir?
2) Hakkari’deki 1. derece hava kirliliğinin nedenleri ve çözümü konusunda Bakanlığınızca
kapsamlı bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bunlar nelerdir?
3) Hakkari’de yapılan doğal gaz ihalesi ne durumdadır? Çalışmaların daha erken bitmesi için bir çalışmanız varmı’dır?
4) Sosyal yardımlaşma vakfı’nın dağıttığı kömürün kalitesiz olduğundan haberiniz var mı? Varsa bu konudaki aldığınız önlemler nelerdir?
5) Başta dünya sağlık örgütü yerel ve uluslar arası sağlık kuruluşlarının hava kirliliği hususunda yayınladıkları raporları inceliyormusunuz? İnceliyorsanız hava kirliliğine karşı il müdürlüğünüze iletmiş olduğunuz tedbirleriniz varmıdır? Varsa bunlar nelerdir.

 

Editör: Haber Merkezi