HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ
 
TOBB Üniversitesi'nde düzenlenen TOBB'un 73'üncü Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir süredir gündeme getirilmeyen Hakkari ve Şırnak'la ilgili de açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki ilçenin il, illerin ilçe olması gerektiğini dile getirmesi üzerine gündeme bomba gibi düştü.
 
2016 yılının Ağustos ayında torba yasa tasarısında Hakkari ve Şırnak illerinin ilçe, Yüksekova ve Cizre’nin de il olması içeren maddelerin yer alması kamuoyunda büyük ses getirirken, Hakkarilileri ve Şırnaklıları sokaklara dökmüştü. Sosyal medya ile ‘ilime dokunma’ kampanyası başlatan Hakkarililer bunun yanı sıra Şırnaklılarla beraber torba yasasında yer alan bu maddenin çıkarılması için otobüslerle Ankara’ya çıkarma yapmış ve Meclis’te gerek hükümet yetkilileri ile gerekse muhalefet partileri ile görüşmeler yaparak tasarının geri çekilmesinde büyük rol oynamıştı. Geri çekilen yasa tasarısı ile her iki ilde yaşayan vatandaşlarda büyük sevinç meydana gelmişti.  
 
recep-tayyip-erdogan-008.png Aradan 9 ay geçmesinin ardından yeniden Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB Genel Kurulu'nda "Şehircilik benim işim. Çünkü belediyecilikten geldim. Neresi şehir olur neresi olmaz onu iyi bilirim. Cizre ile Şırnak'ı yan yana getirdiğiniz zaman ya Allah aşkına Şırnak'ı nasıl şehir yapmışlar diye şaşarsınız. Hakkari ile Yüksekova'yı yan yana getirdiğiniz zaman da Hakkari'yi nasıl şehir yapmışlar diye şaşırırsınız. Buraları defalarca gezmiş görmüş biri olarak konuşuyorum. Bir kalkınma hamlesi yapacaksanız önce buna şehircilikten başlayacaksınız. Eğer şehircilikte bu işi başaramamışsanız zaten yatırımlarda da bu işi başaramazsınız. Zaman çok yakın" açıklamasının ardından Hakkari’de yaşayan vatandaşlarda soğuk duş etkisi yarattı. Televizyonlardan ve internet haberlerinde yer alan haberin kısa sürede yayılmasının ardından kentte büyük hüzün havası oluşurken, akıllara ilçe mi oluyor tedirginliği oluştu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının kentte duyulmasının ardından gerek STK’larda gerekse esnaflarda büyük şok etkisi yarattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hakkari’ye dokunulmamasını isteyen Hakkarililer farklı çözümlerin bulunmasını istiyor.
 
Gazetemize açıklamalarda bulunan vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına üzüldüklerini söylediler.  Hakkari’nin ilçe yapılmasına karşı olduklarını söyleyen vatandaşlar sözlerine şöyle devam ettiler; “Hakkarililer olarak, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulunuyoruz. Diyoruz ki; ilimize dokunulmasın il olması istenilen yerlerin de il olmasına karşı değiliz. Ama Hakkari ve Şırnak halkının da taleplerine bakılmalı. Burada esnafıyla vatandaşıyla iş adamıyla herkes mağdur olacak. Bir kenttin sonu olabilir. Hakkari kenti kadim bir kenttir. İlçe olması büyük üzüntü verici. İlçe olması halinde büyük sıkıntılar ortaya çıkar. Kent tamamen boşalır. İnsanların yatırım yaptığı kentte varlıkları boşa gider. Gerek emlak olarak, gerek esnaf olarak yani tüm kesimi etkileyecek ve bitirecek bir hamle olur. Umarız ki böyle bir durum ortaya çıkmaz. Bizler Cizre ve Yüksekova’nın da il yapılmasına karşı değiliz. Buraların il yapılması için Hakkari ve Şırnak’ın bitirilmesi üzerine yapılmasın. Başka çözüm ortaya çıkarılmalı. Buradan Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz. Hakkarimiz il kalsın.” İfadelerini kullandılar.

Editör: Haber Merkezi