Yüksekova ilçe merkezine 35 kilometre uzakta bulunan Armutdüzü (Metolanıs) köyünde tarım ve hayvancılık ile uğraşan Sefer Dilbilir, işlerinden artan zamanını baston yaparak değerlendiriyor.

Çocuk yaşlarda başladığı baston üretimi hikayesini anlatan Dilbilir, bir ağaç parçasının bütün işlemlerden geçtikten sonra baston şeklini almasının büyük bir emek gerektirdiğini söyledi.

Ailesiyle Armutdüzü köyünde yaşadığını ve işlerinden artan zamanlarında baston yaptığını belirten Dilbilir, her yıl yaklaşık 100 baston yapıp yaşlı ve engellilere ücretsiz bir şekilde dağıttığını söyledi.

Bölgede yaygınca bulunan Dişbudak (Benav) ile Mahlep (Kınîr) ağaçlarından baston yaptığını anlatan Dilbilir, el işçiliğiyle yapılan bastonların daha dayanıklı olduğuna değindi.

Baston yapım işini severek yaptığını anlatan Dilbilir “Köyde yaşıyoruz koyun besliyoruz. Hayvanlarımız var. Boş zamanlarımda baston yapıyorum. Yaşlılara, misafirlere, engellilere ve çobanlara dağıtıyorum. Bu işi hayır için yapıyorum. Köyümüze gelen misafirlere de baston dağıtıyorum. Ben hiçbir şekilde bu işi para kazanmak için yapmıyorum. Eğer istesem belki yılda 10 bin lira para da kazanırım. Ama hayır için bu işi yapıyorum. Çocukluğumdan beri yaptığım bu işi severek yapıyorum” ifadelerini kullandı.

Kay sakinlerinden 77 yaşındaki Mehmet Sarın komşusu olan Sefer Dilbilir’ni yaptığı işin büyük bir sevap olduğuna dikkat çekti ve ekledi: “Yaşlılar ve engelliler için bastonun büyük bir desteği var. Sefer kardeşimizin yaptığı için bu yönü il büyük bir sevabı var. Allah kendisinden razı olsun” dedi.

Baston, yürürken dayanmaya yarayan, ağaç, metal veya başka bir maddeden yapılıyor. Aksesuar olarak ya da yaşlılık, rahatsızlık gibi nedenlerle kullanılır. Daha çok erkekler tarafından kullanılan baston, zaruri olmadıkça kadınlar tarafından kullanılmaz.

Geçmişte aksesuar olarak yaygın şekilde kullanılan baston, günümüzde giderek sadece yaşlıların yürümeye yardımcı olarak kullandığı bir alet olmaya başlamıştır.

Meskan Ölmez Madencilik Hakkari Zap Spor şampiyonu oldu Meskan Ölmez Madencilik Hakkari Zap Spor şampiyonu oldu

Muhabir: Zeki Dara (ÖZEL)