Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, panelde yaptığı konuşmada, kentte bulunan 1686 ağır hasarlı yapıya dikkat çekerek, "İlimizde 12 adet konteyner kent hızla inşa ediliyor. Ovacık, Pülümür ve il merkezi başta olmak üzere bu kentleri hızlı bir şekilde tamamlayarak hak sahiplerini yerleştirmeyi planlıyoruz" dedi.

Tunceli, Ovacık ve Nazimiye fay hatları içerisinde bulunmakta ve Doğu Anadolu Fay Hattı ile Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kesişim noktasında yer almaktadır. Bu nedenle birçok bilim insanı, deprem konusunda uyarılarda bulunmaktadır. Vali Tekbıyıkoğlu, bu konuyla ilgili olarak kentte düzenlenen 'Tunceli ve Deprem Dirençliği' paneline katıldı. Panele, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Nuh Köroğlu, İl Emniyet Müdürü Hakan Duman, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker ve davetliler de iştirak etti.

Vali Tekbıyıkoğlu, konuşmasında kent merkezi ve 7 ilçede kurulan konteyner kentlerden bahsederek, "Pülümür hattındaki Mutu Köprüsü'nün depremde etkili olmayacağını ve güçlendirilmesi gerektiğini belirledik. Naci Görür hocaya göre, fay hattımızda 275 yılda bir deprem oluyor. Son Şubat depreminde ağır hasarlı yapı sayısı 1686'ya ulaştı. Konteyner kentlerimizin yapımına hızla devam ediyoruz ve Ovacık, Pülümür ve il merkezi başta olmak üzere hak sahiplerini yerleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, diğer deprem bölgelerinde olmayan bir uygulama ile, evlerini yeniden inşa etmek isteyenlere konteyner kentlerde kalacak yer tahsis ediyoruz. Eşyalarını yerleştirebilecekleri çadırlar da temin ediyoruz" dedi.

Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise bilim insanlarının Tunceli için yaptığı deprem uyarılarına vurgu yaparak, "Hepimizin bu konuda görevleri var. Vatandaşlarımızın, dostlarımızın ve tüm kurumların bu duruma karşı sorumlulukları bulunmaktadır. Sayın Valimizin depremle ilgili çalışmalarını önemsediğini görmek bizi mutlu ediyor. İlçemizdeki konteyner merkezleri ve benzeri çalışmalar önemli. Belediye olarak deprem birimlerimizi kurduk ve mühendisler ile bilim insanları şehirde araştırmalar yaptı. Kamunun ortak bir çalışma yürütmesi esastır" şeklinde konuştu.

Panelde ayrıca Fırat Üniversitesi eski rektörü ve jeoloji bölümü emekli öğretim görevlisi Prof. Dr. Feyzi Bingöl ile Munzur Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Taylan Sancar deprem konusundaki çalışmalarını paylaştı. AFAD İl Müdürü Cem Erdoğan ise kentte gerçekleştirilen eğitimler ve konteyner çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kaynak: DHA