Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Dış Ticaret Verileri temel alınarak hazırlanan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Dijital Veri Paneli'ne göre, geçen yılın 11 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,38 artışla 23,85 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Kasım 2023 dış ticaret verilerine göre, Türkiye'nin ocak-kasım dönemindeki Dış Ticaret Dengesi 4,17 milyar dolar fazla verdi. Kasım ayında aylık bazda ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,34 artarak 2,62 milyar dolar, ithalat ise %11,71 azalarak 1,43 milyar dolar oldu. Sığır ithalatı Kasım ayında %940 artış gösterirken, buğday ithalatı %8,6 arttı, soya fasulyesi ithalatı ise %16,4 azaldı.

Sığır ithalatındaki artış, temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarını takiben kasım ayında da devam etti. Kasım ayındaki sığır ithalatı toplamda 1,03 milyar dolar olup, sadece kasım ayında 170,4 milyon dolarlık bir ithalat gerçekleşti. Bu dönemde en büyük payı 92,8 milyon dolarla Brezilya aldı, onu 43,2 milyon dolarla Uruguay ve 8,8 milyon dolarla Çekya izledi.

Tarım, gıda ve içecek sektöründe dış ticaret dengesi, ocak-kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,66 artarak 4,16 milyar dolar fazla verdi. İhracatta öne çıkan ürünler arasında un 1 milyar 355,2 milyon dolar ile ilk sırayı aldı, ardından 871,8 milyon dolarla rafine ayçiçeği yağı ve 839,1 milyon dolarla fındık içi izledi. Bu ürünler toplam ihracatın %12,8'ini oluşturdu.

Aynı dönemde en fazla ithal edilen ürün buğday oldu, 3 milyar 186,1 milyon dolarlık ithalatla birinci sıradaydı. Buğdayı 1 milyar 606,2 milyon dolarla soya fasulyesi ve 1 milyar 230,7 milyon dolarla ham ayçiçeği yağı takip etti.

Aylık bazda değerlendirildiğinde, kasım ayında ihracatta öne çıkan ürün mısır dane oldu (176,2 milyon dolar), onu mandalina (132,1 milyon dolar) ve buğday unu (118,1 milyon dolar) takip etti. Aynı ayda en fazla ithal edilen ürünler buğday (196,2 milyon dolar), sığır (170,4 milyon dolar) ve soya fasulyesi (85,2 milyon dolar) olarak sıralandı.

Geçen yılın 11 ayında en fazla ihracat yapılan ülke Irak oldu (2 milyar 895 milyon dolar). Irak'ı 1 milyar 707 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 600 milyon dolarla Rusya, 1 milyar 418 milyon dolarla ABD ve 1 milyar 88 milyon dolarla İtalya izledi. Bu beş ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %36,51'ini oluşturdu.

Aynı dönemde en fazla ithalat yapılan ülke Rusya oldu (4 milyar 625 milyon dolar). Rusya'yı 2 milyar 672 milyon dolarla Ukrayna, 1 milyar 842 milyon dolarla Brezilya, 923 milyon dolarla Malezya ve 890 milyon dolarla ABD izledi.

Kaynak: AA