Batman’dan bayram ziyareti ve geçmişte boşaltılan köylerini yeniden inşa etmek amacıyla Şırnak’ın Güçlükonak ilçesine bağlı Ağaçyurdu (Zivinga Şikaka) köyüne gelen vatandaşların 30 kişilik grubun saldırısına uğradığı iddia edildi. Silah, taş ve sopaların kullanıldığı kavgada biri kadın olmak üzere 5 kişi yaralandı. Jandarma, saldırganları suç aletleriyle birlikte yakalayarak gözaltına aldı.
Edinilen bilgilere göre olay, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde meydana geldi. Yıllar önce boşaltılan köylerine hem bayram ziyareti yapmak hem de evlerini yeniden inşa etmek için bir araya gelen yaklaşık 30 kişilik köylü grubu, köy girişinde bir grubun saldırısına uğradı. İddiaya göre, 15 kişilik bir grup, saat 17.00 sıralarında köye ulaşan vatandaşlara yönelik silahlı, taşlı ve sopalı saldırı gerçekleştirdi.
Olay Yerine Ekipler Sevk Edildi
Vücutlarının çeşitli yerlerinden darp ve silahla yaralanan biri kadın 5 kişi kanlar içinde kaldı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve jandarma ekibi sevk edildi. Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerinin ardından ambulanslarla Cizre ve Güçlükonak’taki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.
Suç Aletleriyle Birlikte Yakalandılar
Olayın ardından bölgede geniş güvenlik önlemleri alan jandarma ekipleri, saldırıyı gerçekleştirenleri şahısları suç aletleriyle birlikte kıskıvrak yakalayarak gözaltına aldı. Şüphelilerin karakoldaki ifade ve sorgu işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.
Bakanlık Görüşmesi Sonrası Zamanlama Dikkat Çekti
Saldırının, geçtiğimiz hafta bir köy heyetinin Ankara'da İçişleri Bakanı ile gerçekleştirdiği resmi görüşmenin hemen ardından yaşanması dikkat çekti. Köylüler, geri dönüş ve yeniden inşa girişimlerinin bu kritik görüşmeden hemen sonra sabote edilmek istendiğini ileri sürdü.
Saldırının Arkasında "Arazi ve Rant" İddiası
Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, saldırının temelinde köy arazileri ve köy gelirleri üzerindeki hak iddiaları yatıyor. Şüpheli şahısların; hırsızlık, gasp ve köy gelirlerine usulsüz şekilde el koyma girişimlerinde bulundukları, köylülerin topraklarına geri dönerek evlerini yeniden inşa etmesini engellemek amacıyla bu eylemi planladıkları iddia edildi.
Köylülerden Yetkililere Acil Çağrı
Yaşanan vahim hadisenin ardından Ağaçyurdu köyü sakinleri yetkililere acil çağrıda bulundu. Köylüler yaptıkları ortak açıklamada, "Köyümüzü bu mafyatik yapılardan ve şahıslardan kurtarmak, can güvenliğimizi tesis etmek adına gerekli tüm yasal ve hukuki işlemlerin derhal başlatılmasını talep ediyoruz" diyerek adaletin yerini bulmasını istedi.
Olayla ilgili geniş çaplı soruşturma çok yönlü olarak devam ediyor.



