ZEKİ DARA HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ

Bahar aylarının gelmesi ile birlikte her yıl Hakkari’de dağlara çıkan vatandaşlar topladıkları doğal otlar ile hem aile ekonomisine katkı sunuyor hem de ev ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

Sabahın erken saatlerinde evlerinden çıkan vatandaşlar saatlerce kaldıkları dağlarda kenger, siyabo, mende, luşe gibi doğal bitkileri topluyor.

Otları peynir yapımında ya da yöresel yemeklerde kullanmak için kurutan vatandaşlar, ihtiyaç fazlasını da satıyor.

Sabahın ilk saatlerinden itibaren 3 bin 500 rakımlı yüksek dağlara çıkan Hakkarililer büyük emek vererek topladıkları, şifalı olduğuna inanılan "uşkun", "çiriş", "dağ mantarı", "kenger", "keledoş otu" ile peynirde kullanılan "siyabo" gibi bölgede yetişen bitkileri pazarda satıyorlar.

4.jpg

Çarşı merkezinin değişik noktalarına kurulan pancar tezgahları vatandaşların ilgi odağı da olurken, fiyatları 15 ile 30 TL arasında değişen ve bir çok yemekte kullanılabilen pancarlar yok satıyor.

Her yıl nisan aylarının ortalarında zor koşullarda toplanmaya başlayan ve doğunun muzu olarak bilinen Revas ‘Uckun’ ise bu yıl pek bulunamıyor. Revasın destesi 20 TL’den satışa sunulurken, ete alternatif olduğu için çokça rağbet görülen bitkilerden biri ise Kivarkın kilosu ise 150 TL.

Pancar piyasasının canlanması ile artan rekabet nedeniyle bazı bitkiler de fiyatlar düşüş göster de tezgahtarlar alım gücündeki düşüş nedeniyle işlerinin eskisi gibi olmadığını söylüyor.

3.jpg

Yıllardır Hakkari caddelerinde kurduğu tezgahında pancar satışı yapan Bedel Dayan, “Bahar geldi. Pancar vaktidir. Biz de tezgahımızı açtık bekliyoruz. Kivark, siyabo, kenger, mende, luşe gibi ürünler var. Fiyatlar eskisi gibi pek bir fark yok. Paranın bir değeri yok. Herkes gibi ben de mecburum bir maaşım yok. Her şey çok pahalı. Biz mecburuz” diye konuştu.

Pazarda pancar alışverişine çıkan Mahperi Koç da “Pazarda pancar alıyoruz. Yemeklerimiz için her sene bu vakitte er sene bu vakitlerde pancarlarımız bol oluyor. Yemeklerde kullanıyoruz. Keledoş, bulgur pilavı ve tırşık gibi yemeklerde kullanıyoruz. Geçen sene destesini 10 TL’ye aldığımız ürünleri bu yıl 15 TL’ye alıyoruz. Pek bir fark yok. Ancak mantar biraz pahalı” dedi.

47 yıl önce Çukurca’dan Hakkari’ye göç eden 11 çocuk babası emektar tezgahtar Cengiz Baygu ise ilkbaharda pancar satışı, yazın inşaat işi kışın da balık tezgahında evine ekmek götürmek için mücadele ettiğini söylüyor.

Pancar fiyatlarının geçen seneye göre biraz daha pahalı olduğunu söyleyen Baygu, Hakkari’de pancar fiyatlarının sebze meyve ve gıda fiyatları ile orantılı zamlandığına dikkat çekiyor ve hayat pahalılığından yakınıyor.

1.jpg

2-001.jpg

Editör: Haber Merkezi